Luksuscamping på Ribehøj
Årets første campingtur skulle egentlig have været til Rhinen og Mosel. Men dels var maj-vejret helt fortryllende godt i DK, dels skrantede gamle Freja-hunden lidt, så begge dele pegede på at starte med en mindre tur i Danmark. Vi havde desuden en SPOTDEAL til Ribehøj camping liggende, købt sommer 2017 og gældende til 1. juli 2018.
Ribehøj ligger ude “in the middle of nowhere” ca. 17 km fra Ribe. Startede som landbrug, senere hjortefarm, så fiskepark og cafeteria. Nu et dejligt sted med luksussuiter og ditto hytter i rustik stil, gourmetrestaurant – og altså et campingområde med luksuriøs servicebygning. Luksuscamping – det er lige os, tænkte vi, så det måtte vi prøve!
Og stedet levede så absolut op til forventningerne. Selvom vi er ude på bar mark, er der den fine sø, som pladserne ligger helt ned til. Og servicebygningen er den mest luksuriøse, vi nogen sinde har set.
Ikke kun var de fire, individuelle badeværelser meget lækre og rene, men køkkendelen var også meget tiltalende med bl.a. spiseborde med hvide stofduge, lækre stole og friske blomster på bordet – præcist som i restauranten. Og udsigten til søen er meget dejlig, også igen som i restauranten. Vi var ganske få hold på pladsen de første dage, så vi følte nærmest, vi havde servicehuset for os selv.
Der er ikke swimmingpool og andre børnevenlige tiltag, kun en kæmpemæssig hoppepude. Så stedet er ikke så oplagt til børnefamilier og bebos da også mest af hhv. unge og ældre par. I campingdelen især af folk, der som os havde hoppet på SPOT dealen.
Beliggenheden er nu slet ikke så tosset, faktisk ganske perfekt for at opleve f.eks. Ribe, Vadehavet og øerne (Fanø, Mandø og Rømø), Esbjerg osv. På de 3 hele dage, vi havde i området, nåede vi at besøge Åtte bjerge, Ribe, Rømø og Fanø.
Åtte bjerge
Åtte bjerge havde vi med garanti aldrig fundet, hvis det ikke var fordi, stedet ligger kun fem minutters kørsel fra Ribehøj. En istidsdal med to mindre, afmærkede rute på hhv. 1,5 og 2,5 km og et utroligt smukt område med græssende får på sletten. Ruten på 2,5 km blev taget i roligt tempo af hensyn til gamle Freja og tog med udsigtspauser mv. en time. Flot udsigt fra flagstangshøjen, og fred og ro – vi var de eneste på stedet.
Ribe
Vi har vist kun været i Ribe en enkelt gang og det er mange år siden. Så det var en positiv overraskelse at opleve byen igen. Danmarks ældste by, kalder den sig, og der var da også utallige smukke gamle huse.
Domkirken så vi både ude-og indefra – meget flot.
Dagen efter vendte vi tilbage, da der var nogle ting, vi ville købe. Her erfarede vi, at byen heller ikke ligner én, der er ved at lide den langsomme butiksdød. Faktisk var legetøjsbutikken lige åbnet for få dage siden.
Rømø
Sidst, vi besøgte Rømø, var der regn og rusk. Denne gang smukt solskin, omend godt med blæst. Der bor kun ca.700 mennesker på Rømø og efter vores mening er øen slet ikke så tiltalende som Fanø. På Rømø er der ingen hyggelige, gamle byer, men strand – det er der nok af!
Så øen er et eldorado for surfere, kitesurfere, dragefolk mv. Og der er god plads på stranden. Freja fik en tur i vandet, det er altid et hit.
Efter et smut ned omkring den ret ucharmerende sydlige Havneby kørte vi nordpå og så Kommandørgården, der har været bopæl for en hvalfangerkaptajn og er indrettet som i slutningen af 1700-tallet.
På dette tidspunkt var hvalfangst på højdepunktet og rigtigt mange Rømøboere (drenge helt ned til 6 år!) påmønstrede i Hamborg eller Holland for at drage videre til Grønland. Et uroligt barskt liv, og mange skibe forliste. Da mændene var væk en stor del af året, var det kvinderne, der styrede bedriften derhjemme. Vi var de eneste gæster på stedet, der havde en udstilling, der forklarede om livet hos Rømøboerne i hvalfangstens storhedstid. Rigtigt fint at se.
Fanø
Men vi er nu mere til Fanø! (og ikke kun fordi, vi har familie på øen…) Den byder – også – på smuk natur, og ikke mindst de hyggelige, gamle byer Nordby og Sønderho. Der bor også flere mennesker, ca. 3500.
Fanø har tre afmærkede vandreture, og disse kan igen gøres kortere eller længere efter behag. Vi valgte Klitruten, der ligger ca. midt på øen, ikke så langt syd for Rindby. Desværre kom vi til at gå forkert – i hvert fald var det pludseligt slut med de røde afmærkninger – så vi gik tilbage gennem skoven og ud til landevejen, hvor vi så kunne traske tilbage til bilen.
Familien i Sønderho var heldigvis med på at få besøg, trods rimelig kort varsel. Her oplevede vi lidt af hverdagen i det lille samfund, der bl.a. har en børneinstitution med kun 11 børn. Skulle hilse og sige, at der meget gerne må komme flere unge familier til Sønderho – med børn eller i hvert fald med børn i tankerne…
Gourmetmiddag
Og så var der jo lige festens clou – gourmetmiddagen på Ribehøj! Forventningerne var pænt høje – og vi blev ikke skuffede. Dét, der officielt er en 4-retters menu, består reelt af hele 9 serveringer, bestående af 3 snacks- serveringer, forret, mellemret, hovedret, prædessert og dessert, plus kaffe/te med sødt. Og en ganerensende rødbededrink ca. midtvejs.
Til snackene fik vi et glas bobler, der sågar var inkluderet i prisen. Endda en dansk mousserende vin, lavet på æbler og fra Mols (Knebel). En flaske koster i udsalg hele 279 kr, så imponerende, at de tilbyder den slags. Som kuriosum kan nævnes, at vi faktisk også fik en flaske dansk vin til de øvrige retter. DANSK vin, her rosé, dét havde vi som udgangspunkt ikke meget fidus til, men hvorfor ikke prøve noget nyt. Og den af restauranten nys erhvervede rosé fra Skærsøgård var faktisk super god og meget velegnet til en forsommerdag som denne.
Gensyn
Mulighederne for at gå på opdagelse i området var langt fra udtømte, så der er stof nok til et gensyn med Ribehøj. Vi kunne også høre, at en del af campisterne var gengangere. Vi nåede f.eks. ikke Esbjerg, herunder besøg i Besættelsesmuseet, hvor jeg gerne vil gense papirer, jeg for mange år siden har overdraget til samlingen. Der er også kun en times kørsel til Blåvand, hvor det nye Tirpitz museum trækker. Endelig har vi også familie i området tæt på Ribehøj, men de var desværre selv rejst på ferie, da vi var der. Så der er mange grunde til at i overveje et genbesøg på Ribehøj…
Tips og facts
Dealen indeholder 2 overnatninger i egen campingvogn samt en gourmetmiddag i den tilhørende restaurant. Vi supplerede med 2 ekstra overnatninger på pladsen á 295 kr pr nat. Selve dealen kostede 1195 kr, så man dermed fik den ene gourmetmiddag gratis (normalt 600 kr pr person).
Færgen fra Esbjerg til Fanø sejler hver 20. minut fra d.17.5.,dog kun hver 40. minut om aftenen. Indtil d.1.6. koster en returbillet 195 kr, mens den i højsæsonen stiger til hele 495 kr. Indtil d. 1.6. kan man sågar tage campingvognen gratis med.