Algarve når det er bedst

8.11.23

Jeg er vild med Aarhus lufthavn! Den er totalrenoveret med en fin restaurant med nytænkende mad og i det hele taget lækker indretning. Og så er der fred og ro og ingen stress. Det var nærmest helt surrealistisk at komme derud, for der var stort set kun os plus en hærskare af folk til at servicere os. Den lettere vrisne tone, man ellers ofte møder ved security var helt anderledes her: “velkommen unge mand (!), nu skal jeg hjælpe”, lød det.

Aarhus lufthavn – lækker og afslappet

Vi delte en spændende og lidt anderledes pizza inden der var flyafgang, helt til tiden – troede vi…
For på vej ud til flytrappen blev vi pludselig vinket tilbage. “Piloten har lidt papirarbejde” sagde de, men det lød jo ikke troværdigt. Det viste sig da også at være tekniske problemer og min. 1 1/2 times forsinkelse.

I baggrunden flydesofaer, ryagulvtæpper mv.

Så var det jo dejligt, man kunne sætte sig ovenpå i de lækre flydesofaer og vente. Og sørme om vi ikke fik hele 25 kr fra Ryanair pga. forsinkelsen. De blev straks soldet op i cafeen, der holdt forlænget åbent.

Henning brugte meget tid på at prøve at kontakte biludlejningen, men kunne kun komme i kontakt med hovedkontoret. Jeg skrev også til vores hotel, men fik ikke svar inden vi tog afsted. Efter 2 1/2 times ventetid kom vi nemlig afsted, nu med et andet fly, heldigvis. Det skulle først flyves dertil, for det er jo en mikrolille lufthavn, hvor dagens andre få fly var afgået. Men betryggende med et nyt fly.

Dejligt, nyrenoveret værelse i Faro

Vi var fremme ved midnat lokal tid. Heldigvis passede det ikke, hvad de havde svaret fra Europecars hovedkontor, så biludlejningen var stadig åben, da vi kom. “Vi bliver 1 time efter landing”, fortalte de og det er da også logisk. Uden problemer fik vi vores lille dyt udleveret og kort tid efter kunne vi parkere i Faro, tæt på hotellet.

Særskilt, eget opholdsrum. Her opholdt vi os nu ikke, for det var uden vinduer, kun åbent ind til soveværelset

Stedets unge manager Pedro stod og ventede på os i døråbningen, da vi endelig dukkede op kl 00:30, fornemt. Vi fik en opgradering med særskilt opholdsrum og der var sågarogså boblebad på værelset. Således gik alt vel og vi kunne lægge os til at sove.

Vi nåede desværre ikke boblebadet

9.11.23
Dag i Faro. Dejligt solskin og varmt.

Portugisisk morgenmad med mange søde sager

Efter fin morgenmad gik vi ned til den gamle bydel og ind i katedralen, inkl op i tårnet, hvorfra der var en flot udsigt.

Katedralen

Faro er tiltalende, og på denne årstid er der ikke mange turister.

Udsigt fra katedralens tårn

Vi slentrede rundt, mest i den gamle bydel, men fik også en (elendig) cappuccino på gågaden.

Der sker virkelig noget i Faro med de gamle, før så fine bygninger. Nogle bliver sat flot i stand, andre bliver revet ned og erstattet af nyt.

Byport i Faro

Så hjem og hvile benene og derefter i bilen hen til en vandretur, jeg havde udset mig, ca. 1/2 times kørsel op i baglandet, ved Fonte Benemola.

Vandretur i smukt landskab

Det blev en dejlig tur, om end kun på 5,3 km, men en del af den gik særdeles stejlt nedad, nærmest lodret, men ikke utrygt.

Her går det nærmest lodret ned, men det kan man ikke helt fornemme på billedet

På hjemturen gik vi over vandløbet og fulgte stien på den anden side

Da vi kom hjem, fik vi et hvil og et glas vin/en øl på egen terrasse. Stedets hund, Golden retrieveren Opus ville godt snakke, men var ikke overstrømmende – og den havde slips på!

Vores private terrasse lå i stueplan, bag det hvide hegn. Fint, men ville hellere have boet ovenpå med lidt mere udsigt

Vi var nu megasultne og storkede ned i byen og ind på en restaurant, hvor man kunne få tapas, og som fik høje ratings på Tripadvisor.

Helt enkel starter med godt brød, lækker olie med krydderier samt gode oliven – mums

Klokken var ikke ret meget mere end 19, så der var endnu ikke så mange andre gæster. Fik 4 udmærkede tapas til deling. Så var vi også grydeklare og rokkede hjem i seng.

Portugiserne kan også lave lækre tapas

10.11.
Gråvejr, men lunt. Sagde farvel til Pedro og Opus-hunden og kørte til Ferragudo. Vi holdt os væk fra motorvejen, men den første lange strækning var ikke så spændende og mest gennem bebyggelse.

Farvel til Hotel Opus, der er medlem af “Small luxury hotels of the world”

Men så kom vi ud til havet og parkerede ved den strandrestaurant, vi skulle spise på om aftenen. En decideret fiskerestaurant, der er meget populær om sommeren.

Fiskerestauranten set fra stranden

Efter at have bestilt bord, gik vi en fin tur langs de flotte, stejle klipper.

Desværre var det gråvejr og noget køligere, så vi var noget mere klædt på end dagen før.


Gik ca. 2 timer – retur ad samme rute. Da var det ok at tjekke ind på hotellet.

Hotellet i Farragudo

Her var et hav af personale og næsten ingen gæster. Vi fik et fint værelse, om end ikke helt så nyt og lækkert.

Det bedste var næsten den kæmpestore, flotte terrasse, sågar med noget havudsigt og med solsenge mv. Det fik vi så ikke meget brug for, men sad da lidt og fik en kop te.

Flot udsigt fra terrassen, en skam vejret var lidt gråt og køligt

For at se lidt nærmere på området, gik vi op til en lille bitte butik, der var beliggende på en campingplads. Her købte vi chips plus en flaske Spumante, som vi kun gav ca. 2,30 euro for, vist ved en fejl. Det er et typisk ferieområde med huse og lejligheder og ikke ret mange mennesker. Nok det dårligste sted, vi boede på turen, ikke pga. hotellet, der var super, men pga. manglende liv i området. Vi var også ude ved fyrtårnet.

Ved fyrtårnet i Ferragudo

Vi nåede en tur i hotellets spaområde, hvor vi var de eneste. Fint at ligge der og læse, men den lille pool var for kold.

Hotellets pool

Om aftenen spiste vi på fiskerestauranten, der var forbavsende livlig. Skulle da lige prøve den berømte Cataplana, fisk, rejer, muslinger mv serveret i sovs i en blikgryde.

Cataplana, en typisk ret fra området. Rustikt, men velsmagende

Det smagte rigtigt fint, men Henning blev faktisk en kort overgang sidst på aftenen dårlig og kastede op. Jeg fejlede ikke noget.

11.11.

Startede dagen med en helt overdådig morgenservering. Den ældre, mandlige overtjener hældte juice op, som om det var de dyreste, ædle dråber.

Og vi kunne vælge alt muligt fra menuen, alt var inkluderet. Der var kun ca. 3 hold foruden os. Flot udsigt, men en skam, vi ikke kunne sidde ude. Men det var stadig lidt gråt, hvilket heldigvis ændrede sig lidt op af dagen.

Udsigt til hotellets udendørs pool, som det var for køligt til at bruge

Kørte til Sagres og videre ud til “verdens ende” ved Cabo de Sao Vicente. Her er der normalt meget forblæst, men der var usædvanligt stille i disse dage.

Fyrtårnet ved Cabo de sao Vicente. Her har vi også været med Mikkel og Niels for nogle år siden

Vi gik en lille rundtur på en times tid i det dejlige solskinsvejr.

Flotte klipper ved “verdens ende”, det sydvestligste punkt i Portugal

På vej tilbage til Sagres gjorde vi et kort stop ved Fort of Santo António de Belixe.

António de Belixe fortet

Mens vi ventede på at kunne tjekke ind på værelset, sad vi på restaurantens terrasse og nød udsigten over noget køligt at drikke.

Vi var positivt overraskede over hotellet: Memmo Baleeira Hotel Sagres. Det var virkeligt smukt placeret og der var også havudsigt fra vores værelse.

Moderne værelse i skandinavisk stil. Meget lille terrasse, men med flot udsigt

Hotellet har en hyggelig bar, hvor jeg senere fik en spændende cocktail, mens Henning dristede sig ud i noget så vildt som en Gin&Tonic!

Mor her får en fancy cocktail, som var stedets nyeste påfund

Forinden havde vi gået en tur rundt i Sagres, der er hurtigt overstået. En rigtig surferby, hvor meget var lukket ned, men der var stadig mulighed for at finde cafeer og restauranter.

Lige uden for hotellets område lå en lille cafe. To espresso kostede 1,80 euro i alt…

Jeg havde udset mig en restaurant, der lå i en gammel villa og vi blev ikke skuffede. Hyggeligt sted med ild i pejsen, venligt personale og fin mad.

Spisning på Vila Velha i Sagres

Ikke specielt portugisisk – havde læst at kokken var hollandsk – men de havde lammekoteletter og så er mor tilfreds! Hvis vi kommer igen, skal vi også prøve at spise på hotellet.

12.11.

Tåget om morgenen som lovet, men så kom solen frem. Kørte nordpå og var nu i naturlandskab, dejligt. Og næsten ingen bebyggelse. Det sidste stykke af vejen op til hotellet var der som annonceret grusvej, men ikke noget problem.

Det meget specielle byggeri Praia de Canal Nature Retreat

Det var ikke tjek-ind tid endnu, så vi klædte om til vandretøj og gik mod vandet. Det tog  en time ad en til tider noget humplet grusvej.

Flot, men varm tur ned til havet

Der holdt 8-10 biler, alle surfere og vi satte os og så på deres udfoldelser. Ca.20 i vandet.

Bagefter tænkte jeg, at surferne sikkert fandt bølgerne noget tamme den dag, da der var meget stille vejr – efter mange dage med voldsom vind.

Hjemad fulgte vi en lidt større grusvej. I alt brugte vi præcist 2 1/2 time , heraf 1/4 times pause. Der var super solskin og det føltes noget varmt, selvom der kun skulle være 21 grader.

Vores lille dyt var måske noget underspillet i forhold til det luksuriøse hotel. Der var en mand ansat til at hente bagagen i bilen og bringe den hen på værelset

Trætte og svedige gik vi ind på Praia de Canal Nature Retreat, som skulle vise sig at være en kæmpe oplevelse, måske det mest luksuriøse, vi har prøvet.

Særpræget byggeri midt i en naturpark, men flot og elegant

Vi kom ca. 13:45, og kunne egentlig først tjekke ind kl 15, men intet problem. Mens den ene tjekkede os ind, kom en anden med våde vaskeklude og en lille kop kold te. Lige hvad man har brug for efter en varm tur!

Vi blev fulgt til vores værelse, der er billigste af slagsen på stedet, men alligevel helt vildt. En suite med et badeværelse på størrelse med “forsamlingshuset i Hvilsom”, som Henning sagde. En seng med “himmelramme”, sofa og stol, lækkert skrivebord mv.

Stor altan med dækstole og med udsigt til naturen, herunder kæmpe Eukalyptustræer, der sammen med dækstolene fik mig til at tænke på Afrika.

Til overflod kom en kvinde med en flaske bobler og 2 store stykker marcipankonfekt, “lavet af vores kok”, som de sagde. Vildt! Også vand og kaffe/te, selvfølgelig.

Desværre for køligt til at bruge den fantastiske pool – var ikke opvarmet

De ville tage vores kufferter i bilen, hvis de fik nøglen, men vi skulle lige med ud og lukke kufferterne. En ung mand stod klar, da vi gik derud. Og kørte retur med dem i en buggy.

Vi sad på terrassen og nød, der var helt stille. Kun fuglene kunne høres. Der var ikke ret mange på stedet sådan en hverdag i november.

Nogle ting på stedet er vildt dyre, så man skal lige se sig for. Men at jeg har fundet dette sted og fået det for kun 1177 kr inkl fabelagtig morgenmad, det er da fantastisk.

Hotellet ligger i et fredet naturområde og det har taget 10 år at bygge stedet, da der skulle indhentes mange tilladelser. Det stod færdigt for et år siden og det er første år med gæster. De er formfuldendte i deres service, men ikke så personlige. Men man følte sig fint tilpas, selvom vi ankom svedige og i vandresko og -tøj.

Mon dette bliver vores portugisiske “Almunia del Valle”? tænkte jeg. Senere skulle stedet få en konkurrent til denne titel! Turen i stedets lille spa var ikke et specielt højdepunkt. Vi var de eneste, så det var fint, men vandet var rigeligt køligt. Men det ville omvendt være noget fråds at forvente, at noget skulle opvarmes mest for vores skyld.

Tilbage fra spaen kunne vi sidde på terrassen og se mørket falde på, mens vi nød boblerne – igen tænkte vi på Afrika

Det mindst heldige i stedets ellers meget lækre arkitektur og design, var restauranten. Her var der ingen diskrete bordlamper, men et skarpt ovenlys, der fik det meget store og højloftede rum til at virke som en kold spisesal.

Lækre udendørsarealer. Restauranten i baggrunden

Maden var fin, uden at være prangende. Vi delte en skål knivmuslinger til forret og fik hhv, langtidstilberedt sort gris og andebryst.

13.11.

Vi vågnede til strålende solskin og spiste morgenmad på terrassen. Der var servering ved bordene, hvilket de undskyldte meget.

Normalt er der buffet, men vi var jo ikke så mange. Jeg foretrækker absolut også bordservering, selvom man føler sig lidt krævende, når man bestiller mange forskellige ting. Men abeskønt at sidde her.

Skønt at kunne lufte sommertøjet

Derefter en lidt sen afgang kørte vi nordpå og derefter ind i bjergene til Monchique.

Monchique

Der var lidt turister og byen var ikke noget særligt, men fint nok at gå rundt der lidt. Stor travlhed på den mest brugte cafe, så vi opgav og fik en cola light på et lille sted ved siden af.

Udsigt fra toppen af Monchique

Kørte derefter videre gennem bjergene. Fine veje, ingen trafik og smukke bjerge. Slet ikke hasarderet kørsel.

Hotellet i Loulé

Kørte via Loulé og tjekkede ind kl 15. Til prisen et fint og stort værelse med udsigt til byens torv. Der var ikke altan, men det var også lige meget, da vi skulle på besøg. Der var en opvarmet pool på taget, men den nåede vi ikke.

Den tidligere Pousada i Faros bagland

Vi kørte til stedet, som Hennings bekendte har andel i. De har betalt 180.000 kroner, som de får tilbage, når de afhænder. De løbende omkostninger er kun 13.000 om året.

Udsigten mod syd

Det er oprindeligt en Pousada, altså den portugisiske pendant til de spanske Paradores, dvs. et statsejet hotel. Så blev den nedlagt og overtaget af en rigmand, der havde tyske nazivenner, der kom og boede der. Sådan tror jeg, det var? Dernæst opkøbt af nogle Tvindfolk og nu ejet af en kreds af velaflagte, danske seniorer.

Udsigten mod øst

Stedet er lidt klosteragtigt, men havde absolut charme. Ligger med en fantastisk udsigt og området er lige der, der er allerbedst og mest uspoleret. Desuden tager ingen tid at kommer hertil, når man kan flyve fra Aarhus til Faro!

Ejerne har stedet 12 uger om året og deler med 4 andre hold. Man får ikke altid sit egentlige værelse/lejlighed, det afhænger af hvornår man vil derned og af ledigheden. Der er mange fælles aktiviteter, fællesspisning hver mandag, delebiler, fælles cykler, og man laver på skift vandreture og den slags. Men kan også holde sig for sig selv. Vi så stedet og fik et glas vin på aftenterrassen. Alle vi mødte var flinke og imødekommende mennesker. Også trygt at være der, der er altid andre danskere til stede og der er en del læger og sygeplejersker i ejerkredsen, hvis det skulle knibe med helbredet…

Hotellet i Loulé ved aftenstid. Vi boede på 2.sal over hovedindgangen

Hjemme ved hotellet i Loule gik vi direkte ud i byen, da kl var 18:15 og butikkerne var åbne til kl 19. Gik gennem gågaden, der havde en masse meget gammeldags butikker, sjovt at se.

Praktisk med en lille bil, når man skal parkere midt i byen

Ikke mange åbne restauranter og cafeer, da det var mandag, og det første sted, vi gik ind, var ikke noget særligt. Vi fik begge venusmuslinger, men brød herefter op, selvom vi ikke var helt mætte. Slentrede videre rundt i byen og næsten henne ved hotellet, hvor vi ellers havde givet op ift. at finde et sted mere, lå der en restaurant, jeg ikke havde set før. “Alfonso III”. En enkel portugisisk restaurant med friske fisk og en venlig servitrice. Så vi gik da bare ind for at spise igen! Fik grillede squids (blæksprutter), som var noget af det eneste fisk, der var tilbage, men det var lige det, jeg gerne ville have.

14.11.

Igen strålende sol fra morgenstunden. Morgenmaden var desværre indendøre, men bedre end forventet med english breakfast, Manchego-ost og god skinke osv.

Super gåtur fra Fonte Nova de Mesquita

Vi forlod allerede hotellet kl 9:30 og kørte ud til Fonte Nova de Mesquita, hvorfra vi startede dagens vandretur. Den egentlige rute tager ca. 3 timer og er på godt 9 km, men det var for meget ift. vejret, for der var allerede 23 grader, da vi startede. Men også fordi vi skulle på turens højdepunkt senere.

Vi gik i små to timer, dog kun 6,5 km, og en hjemmelavet, reduceret rute, men super fin. Et sted måtte vi vende om, men skidt. En masse gale vovser bjæffede overalt, hvor vi kom frem, men de var bag hegn. En enkelt stor hund kom ud til os, men var helt fredelig og fulgte os et stykke på vejen.

En rigtig dejlig tur ad stier, en del ad asfalt vej og med huse. Baglandet bag Faro er absolut et highlight på denne tur og det vil være her,  vi skal være en evt. anden gang – som jeg bestemt tror kommer. Det er så også her, Hennings bekendte har deres sted. Jeg kunne godt finde på at komme ned og leje dette, hvis muligt.

Her vil jeg gerne tilbage og gå tur

Vi ankom til Octant Vila Monte allerede ca. 13:40. Et særdeles servicemindet personale stod på hovedet for os fra starten.

Udsigten fra værelset på Vila Monte

En sød pige fulgte os til værelset og forklarede om hele ejendommen, der er meget stor med mange forskellige bygninger. Her var bare abeskønt, men vejret gjorde jo også en del.

Lækkert værelse

Værelset var smukt, elegant og minimalistisk, der manglede bare en siddemulighed, men det var lige meget i det fantastiske vejr.

Vi drog til poolen og lå på solsenge i græsset resten af dagen. Poolen var sågar opvarmet og hele 30 grader, særdeles behageligt! Der er kun få andre på stedet, vi havde det næsten for os selv.

Stedet koster 2500 i april 2024 for det samme værelse! Jeg har givet 1377 inkl morgenmad, men det var så heller ikke refunderbart. Men det var hele værd. Der var sågar en daglig, gratis aktivitet og denne dag var det vinsmagning kl 16:30, det kunne ikke være bedre.

Jeg var helt vild med at være der, sandelig en værdig afslutning! Vi fik en “sidste” drink i det store opholdsrum med en pejs på størrelse med rundetårn og spiste i den hyggelige restaurant.

Vejret i Danmark var i den uge helt håbløst med regn, regn og regn og vejrudsigten sagde frostvejr.

Jeg gad godt være blevet der en uge mere…at gå ture og bo steder som Vila Monte…

Lammekrone, så er jeg solgt!

15.11.

Sidste morgenmad og sørme udenfor og med udsigt til havet.

Morgenmad med udsigt

Sol og dejligt vejr og en lille rundtur på stedet inden afgang, så jeg kunne tage lidt flere billeder.

Stedets restaurant

Nemt og hurtigt at aflevere bilen og nemt gennem security. Afgang før tiden og nem flyvetur. Landede 25 min “før tid”, men det er jo almindelig Ryanair taktik.
Dejligt at komme hjem i god tid, men uf, der var koldt og gråt i Danmark…

Konklusion

En ualmindelig vellykket tur, var vi enige om. Handler om flere ting: vi havde ikke de store forventninger og det var ikke længe siden, vi sidst havde været afsted.

Driverliv ved poolen på Vila Monte

Vejret havde været særdeles stormende op til ferien, også i Portugal, så det stille og dejlige sommervejr var en positiv overraskelse. Hotellerne, jeg havde udset mig, var på hver sin måde alle supergode. Et par steder var det også lidt dyrere end vi plejer, men det var det hele værd. Og samlet set en billig tur, da rejsen var meget billig.

Faro

Og så var Sydportugal/Algarve en kærkommen afveksling fra Andalusien, hvor vi efterhånden kender hver en tomme.

Katedralen i Faro

Dejlige gå/vandreture og det “uspolerede” bagland, kombineret med de flotte klippekyster var et hit. Vi undgik “plastichotellerne” og de store badebyer, som man ellers forbinder med Algarve. Endelig den supernemme måde at rejse dertil. Vi kommer ubetinget igen!

Overnatning

8. og 9.11. Guest House_Opus OneFaro : 1593kr for 2 nætter. Fantastisk, også personale, især den unge Pedro.

10.11 Luxury House & Suites, Ferragudo : 1114kr for en nat. Fint værelse med meget stor altan med liggestole. Fremragende morgenmad. Lidt for langt uden for lands lov og ret.

11.11. Memmo Baleeira – Design Hotels, Sagres :784kr for en nat. Dejligt hotel, moderne, tiltalende indretning, flot udsigt. Meget for pengene.

12.11. Praia do Canal Nature Retreat, Aljezur: 1184kr for en nat. Vild luksus, helt specielt sted. Restauranten ikke hyggelig, fremragende morgenmad på terrassen.

 13.11. Loule Jardim Hotel, Loule: 548kr. Midt i Loule. Fint sted, meget for pengene.

 14.11. Octant Vila Monte, Moncarapacho: 1312kr. Fantastisk sted, udendørs opvarmet pool, dejlige landlige omgivelser. fin restaurant, meget servicemindet personale.

Klar til poolen ved Vila Monte

Udgifter

Hoteller: 6.535 kr for 7 nætter, lig 934 kr i snit

Fly: 1350 kr

Billeje: ca. 2600kr inkl forsikring uden selvrisiko

I alt fly, hotel, bil: ca. 10.500 kr

Udsigten fra vores værelse i Sagres

Tips & tricks

Er man bosiddende i Jylland er afgang fra Aarhus lufthavn genialt – billigt og lækker og afslappet lufthavn.

Tænk over, hvor du booker i weekenden. Nogle steder stiger prisen meget fredag og lørdag, andre steder er den det samme.