Sverige

Malmø

Vores søn og svigerdatter blev viet i den smukke Pildammspark, så selvom det var gråt og det småregnede, var det en meget smuk oplevelse.


Den efterfølgende middag blev afholdt på Michelinrestauranten Bloom in the Park – en stor oplevelse. Vi havde arrangeret det sådan, at de unge sov på hotel på bryllupsnatten, så kunne vi – smart nok – sove i deres lejlighed.

Spændende meny på Bloom in the park

Dagen efter travede det nygifte par og vi gamle byen tynd. 14 km blev det til. Vi havde især fokus på nogle af de mange dejlige parker, byen kan byde på. Parkerne er et kendetegn for byen og for mig et stort plus. Jeg kan ikke ankomme til en by, især en storby, uden straks at sætte mig ind i, hvor det nærmeste grønne åndehul er.

Møllen i Slottsparken

Vi gik især i Kungsparken/Slottsparken, men var feks også ude og runde havnen og den markante bygning Turning Torso.

Den berømte snoede bygning, Turning Torso

Denne nat sov vi på samme hotel som de nygifte havde gjort aftenen før. Der var en restaurant og bar på øverste (25.) etage. Der måtte vi lige op og have en drink inden sengetid.

Flot udsigt fra 25. etage


Bosjôkloster og Höörs Gjæstgivergård

På vej til Höörs næste dag kørte vi til Bosłökloster, der er et gammelt nonnekloster fra 1300 tallet. Der er en lille udstilling i kælderen om nonnernes liv og desuden kunstudstilling, biludstilling og kunsthåndværkerudstilling.

Borsjökloster


Desuden er der en fin park, man kan gå en tur i og der er dyr, f.eks. miniheste, geder og alpakaer, som især er et hit hos børnefamilierne. Vi brugte et par timer på stedet, men kunne også sagtens have besøgt den fine cafe der, hvis det havde været tid til at fika.

Tusindårsegen i parken ved Borsjökloster


Er man som vi medlem af Club Bropas, er der rabatter at hente på overnatning og aktiviteter i Sverige. Ikke altid så stor besparelse, som de lægger op til, men i hvert fald blev vi obs på gode steder. Vi gjorde et kup ved at bestille et ophold på Höörs Gjæstgivergård (endte med at booke direkte). For 1400 danske kroner fik vi overnatning i et herskabeligt værelse, 1/2 flaske bobler og fyldte chokolader på værelset, 4 timers adgang til en mega lækker spaafdeling, dejlig 3 retters middag samt fin morgenmad.

Höörs Gjæstgivergård

Vi fik en varm velkomst og i det hele taget var personalet til topkarakter, det er bestemt ikke ligemeget, synes vi. Stedet ligger i den ikke særligt ophidsende by Höör og udefra ligner stedet en almindelig landevejskro.

Dejligt værelse med lækker seng


Men indenfor er der virkelig gjort noget ud af det. Man skal kunne lide stribede tapeter og gamle, fine møbler, men der er bestemt noget badehotel over det.

Superdejlig spaafdeling på Höörs Gjæstgivergård

Spaafdelingen var den store, positive overraskelse. To pænt store pools, en ude og en inde, så man kunne tage sig en svømmetur. Det var vi nu de eneste, der gjorde, alle andre flød mest i de lækre stole og i jacuzzierne…

Lige til at klare…

Der var 3 af sidstnævnte, sauna og dampbad, og lækre brusere, heraf en med lys og “fornemmelse af sommerregn” Ved ikke lige, hvorfor det skulle være så skønt (hvilket det faktisk var), for man kunne lige så godt have stillet sig udenfor, dog i en anden temperatur. Sommeren var nemlig bortrejst og det regnede og blæste udenfor. Meget passende ift. dagens aktivitet.

Selvom man er i spa, kan man godt læse lidt om slægtsforskning…


Dejligt afslappende middag – vi var kun ca.. 8 par i den nydelige restaurant. En varm anbefaling af dette sted. Hvis man vil have et billigere alternativ til feks. det berømte Ystad Saltsjöbad, kan Höörs Gjæstgivergård varmt anbefales.

Hyggelig og afslappet middag på Höörs Gjæstgivergård

Kullen rundt

Egentlig skulle vi slutte med en overnatning i Lund, men så fik jeg slemt lyst til at gense Halvøen Kullen, som vi kun har besøgt én gang for ca.30 år siden.

Kullen set fra luften


Det er næsten synd ikke at se klipper og skærgård, når man nu er i Sverige. Efter knapt 1 .1/2 times kørsel nåede vi den lille by Mölle, hvorfra der går en vandretur langs sydsiden af Kullen ud til fyret og retur langs nordsiden.


En herlig, omend lidt strabadserende tur, især første del af turen ud til fyret. Her var der mange klipper og det gik meget op og ned. Desværre var vejret ikke det bedste, det var ovrskyet og meget blæsende og så bliver billederne jo derefter.

Her gik det stejlt opad!

Turen langs nordsiden var straks nemmere og da vi nåede Djybedal, gik der en nem sti tværs ovr halvøen retur til Mølle.

Stien tilbage til Mölle


3 timer og 5 min brugte vi på denne tur og kun med 5 minutters pause ved fyret. Ruten skulle være på 9 km, men Hennings app viste nu 11…

Herligt med Kullens klippelandskab

SÅ havde vi sandelig også fortjent at fika et godt sted! Jeg havde luret, at det berømte Flickorna Lundgren lå kun 10 mins kørsel fra Mölle. Stedet er en institution i Skåne og søstrene har solgt kaffe og kage fra deres lille røde hus her siden 1938.

Flickona Lundgrens cafe


Vi kom heldigvis kl godt 16, så travlheden var stilnet noget af og vi kunne få bord i den smukkeste del af haven.

Den smukke have hos Flickorna Lundgren

Stedet er vokset gennem årene og der er nu også et indendørs område, lidt som et stort drivhus. Skønt med ternet dug, kobberkaffekande, roiboos-te i si, samt lækre stykker lagkage. Jeg måtte lige købe en ternet dug med hjem, den passer lige til vores morgenbord i sommerhuset.

Den fineste fika 😊

Det var ikke til at opdrive et hotel på Kullenhalvøen, men via føromtalte Club Bropas var jeg blevet obs på et nyt hotel i Ängelholm ikke så langt derfra. Tilbuddet her, der var inkl middag, kunne vi ikke udnytte, da restauranten er lukket søn-ons. Så vi måtte bare bestille et værelse på booking.com til den nette sum af 1086 kr – og det var det så ikke værd…

Nydeligt loungeområde


På billeder ser stedet megalækkert ud og det er da også vældigt fint, men at man så gennemført anvender meget mørke farver, gør nu ikke noget godt. Velkomsten var ikke specielt hjertelig, og spaafdelingen i kælderen var meget lille, så den sprang vi over – iøvrigt måtte der kun være 6 personer ad gangen.

Fint værelse, men ikke helt pengene værd

I stedet gik vi ud i byen, der desværre lige var lukket ned – klokken var 18. Ängelholm er en mindre by på ca. 22.000 indbyggere og der var ikke det store udbud af spisesteder. Vi endte – som mange andre – på “Torstens”, der sælger pizzaer, men også andre retter. Det kneb med at få bordene ryddet og det er ikke så lækkert at sidde mellem andre folks rester, men væk kom det da og det skal siges, at pizzaerne var de mest luksuriøse, jeg har fået. Fyld af grillede stykker af gul og rød peber, artiskokker, kæmperejer, store stykke frisk parmesan, hjemmelavet rød pesto, ruccola mv. Så meget, at bunden var rigeligt blød, men lækkert smagte det.

Det var en pizza, der ville noget!

Vandretur i Skryllen naturreservat – Lund

De nygifte skulle først på bryllupsrejse nogle dage senere, så vi tog sammen på en 10 kms vandretur.

Vandreudstyret var naturligvis med på tur

Skryllen naturreservat ligger tæt på Lund og er et populært mål, ikke mindst her i sommertiden. Det var en lise at gå på de flade stier, ikke noget kravlen som på Kullen. Der er en cafe på stedet, som serverer lækker og billig frokost og kaffe/kage. Så her måtte vi naturligvis også fika efter turen. Kombinationen af livsnyderi og motion er perfekt for os 😊

Skryllen naturreservat

Vi tilbragte aftenen i Lund på et gammelt, men nyrenoveret hotel i midtbyen. Vældigt charmerende og personalet var meget imødekommende – stedet er familieejet. Værelset var faktisk en lejlighed med køkken og spiseplads, men det havde vi nu ikke brug for.

Best Western Plus hotellet i Lund

Vi slentrede i stedet ud i byen og nåede at se den fine Saluhal, en gammel markedshal, der nu er blevet til gourmetboder og små spisesteder. Så megalækkert ud, men de lukkede desværre kl 18.

Lækre sager i Saluhallen i Lund

Domkirken i Lund er et must, så den fik vi også at se. Lund er desuden kendt som univrsitetsby og selvom det var juli og mange af de studerende var på ferie, var der masser af liv i byen, som vi fandt meget tiltalende.


Dagen sluttede på en fransk restaurant, der ligger i den ene del af Saluhallen, men adskilt, så den kan holde åbent om aftenen. For sølle 200 kr pr mand fik vi 3 fine klassiske franske retter, med et svensk touch. De havde en Gigondas på vinkortet, så den måtte vi slutte ferien af med.

Byen sendte os lige en uønsket hilsen, da vi skulle hjem næste formiddag…Vi havde parkeret på det nærliggende torv, hvor der kun var betaling fra 15-19, hvilket vi naturligvis havde foretaget. Vi havde så ikke lige set, at der INDTIL kl 15 var parkeringsforbud! Dette fordi der var marked og boder på pladsen om dagen. Heldigvis kun et par stykker denne dag, så vi slap for at blive buret inde. Men bilen stod godt nok og så lidt ensom og malplaceret ud…

Her må man så ikke holde før kl 15…

Noget om at fika…

At fika er noget meget svensk. Det betyder at holde en kaffe og kage pause, men i begrebet ligger der også et stort element af hygge. Jeg ELSKER at være i Sverige, fordi man næsten er nødt til at fika hver dag! (Men så spiser vi heller ikke frokost…)

Kaffe i fin kobberkedel

Konklusion

Selvom julivejret ikke viste sig fra sin bedste side hele tiden (bedst da vi gik i Malmø og i Skryllen naturområde) havde vi alligevel en særdeles god tur. Vi holder meget af at rejse i Sverige og det er besnærende, at man lige kan smutte hjem igen på få timer.

Så bliver det ikke mere svensk. Passerede denne hytte på Kullenturen

Priserne er meget humane, da en svensk krone kun er 70 øre værd. Naturen er smuk og selvom Skåne ikke er det allermest naturskønne i Sverige, så vil vi alligevel anbefale en tur hertil. Vores velvilje skyldtes nok også, at vi var meget glade for at opleve, at vores søn fik sin udkårne på denne tur…

Fakta om og links til hoteller

Malmø: Clarion Hotel, pris 710 kr ved brug af Club Bropas. Normalpris 1000 kr : https://www.nordicchoicehotels.dk/hoteller/sverige/malmo/clarion-hotel-malmo-live/hotelvarelser/

Höörs: Höörs Gjæstgivergård. Pakke med værelse, spaophold, bobler, middag mv: 1400 kr. via Club Bropas (sm pris på stedets egen side). Normalpris 2000 kr. : https://hoorsgastis.se

Ängelholm: Best Western Plus Hus 57: 1086 kr : https://www.booking.com/hotel/se/best-western-paletten.da.html

Lund: Best Western Plus, 892 kr via Booking.com. https://www.bestwestern.dk/booking-path/hotel-rooms/best-western-plus-hotell-nordic-lund-lund-88229

Andre Links

Restauranten i Pildammsparken: https://bloominthepark.se
Skrylle naturreservat: https://skrylle.se
Bosjôkloster: https://www.bosjokloster.se

Kort over vandretur på Kullen: https://www.sydsverige.dk/?pageID=877
Søstrene Lundgrens cafe: https://flickornalundgren.se
Restauranten Gamla Franska i Lund: https://gamlafranska.se

“Torstens” findes både i Ängelholm og i Båstad: https://torstens.se