Mors, Thy og Fur

Igen var det gamle Freja, der var afgørende for valg af tur. Vi vil jo gerne have det gamle kræ med, og en sådan tur under hjemlige himmelstrøg kan hun godt klare. Men derudover er det nu herligt afslappende kun at skulle køre 2 1/2 time, før man når sit bestemmelsessted. Og helt uden motorvejskøer, stress og hede temperaturer.

Afgang fra Skovgårde. Det regnede, mens vi pakkede Hundehuset…

Nykøbing Mors

Efter moden overvejelse havde vi valgt campingpladsen i Nykøbing Mors, fremfor den vestvendte Dragstrup, der ligger på landet. Der er jo nogle fordele ved at bo tæt på byen.

Freja campinghund

Pladsen er meget lang og smal og ser på billeder ikke særligt spændende ud, med pladserne på lange rækker. Men da jeg ringede og reserverede plads en uges tid i forvejen, lykkedes det at få en plads i første række mod vandet. Der er en hæk foran, så vandet kunne kun ses når man stod op eller sad i vognen, ikke når man sad udenfor. Men stadig dejligt med nærheden til vandet, også fordi det var meget nemt at lufte Freja morgen og aften.

Fin plads på Morsø camping

Vores plads (nr. 22) lå dejligt, omend lidt indeklemt i et hjørne, men i praksis intet problem. Det blev første gang, vi havde både et side- og forstykke sat op, men det fungerede fint, eftersom vinden oftest kom fra nordvest.

Solskin og læ både morgen og aften – ret heldigt

Det tog kun ca.15 minutter at gå ind til byen, og det gennem et fint lille anlæg.

Biblioteket ligger centralt i det gamle støberi, der også rummer Støberimuseet. Tæt på ligger gågaden, som vi slentrede igennem. Der var som næsten alle andre steder tegn på, at butiksdøden er tæt på – butikkerne rykker sammen og efterlader lidt tomme ender i gaden. Men der var stadig pænt mange butikker. Vi støttede det lokale handelsliv og købte sko til Henning og en tshirt til mig, begge dele på udsalg til meget rimelige priser. Fra starten oplevede vi stor venlighed overalt – og en herlig Morsø-dialekt. Skodamen agerede også turistbureau og forsynede os med div. brochurer.

Biblioteket tv i det gamle støberi

Der var ikke vildt mange spisesteder i byen, fandt vi ud af, en aften efter en dag med regnvejr, hvor vi syntes, vi trængte til lidt opmuntring. Faktisk var der kun et enkelt sted, vi kunne bruge, men på vej dertil faldt vi over et nyåbnet sted kaldet Sult.

Man kunne nemt få stillet sulten på Sult

Det så fint ud, så her slog vi os ned ved vinduet. Der var en del andre, men ikke fyldt op. Fik hhv. en lækker pastaret og jeg en fin burger, sågar med surdejsbolle. Vi flottede os og købte kortets dyreste vin – hvilket ikke var så ekstravagant, som det kunne lyde. 269 kr for en aldeles glimrende Malbec, det var til at høre.

Samme dags regnvejr gav anledning til et grundigt besøg på Dueholm kloster, der rummer byens museum. I hovedbygningen så vi dels en udstilling om køkkenets historie, dels en stor udstilling om det gamle Nykøbing Mors. I 80er afdelingen med hverdagsbilleder fra hele Nykøbing håbede jeg at finde noget om biblioteket, men uden held. Det var ellers i begyndelses af 80erne, jeg havde mit allerførste bibliotekarjob, netop på biblioteket i Nykøbing.

Dueholm kloster med de mange, fine udstillinger

I en særskilt bygning var der en særudstilling om sundhedsvæsenet på Mors. “Kloge koner, kvaksalvere og kredslæger” hed den spændende udstilling, som Henning selvfølgelig kunne relatere sig til. Men også spændende for mig. Godt, der findes spændende museer, ikke mindst på en regnvejrsdag.

Rundt på Mors

Vi nåede godt omkring på Mors. Især på Nordmors er der bakket og naturskønt. Først besøgte vi Salgjerhøj på Nordvestsiden. Der skulle være en 4 kms tur ned til vandet og retur gennem landsbyen Flade (der er meget bakket!), men den fandt vi kun dele af. Men det var ligemeget, der var virkelig smukt, hvor vi gik og en fantastisk udsigt til grønne bakker og blåt hav.

Super smukt ved Salgjerhøj

Derfra gik turen videre til Hanklit, den største klint på Mors. Eftersom vejret var varmt og solrigt og vi var varme efter gåturen ved Salgjerhøj, satte vi os på en sten på stranden og nød det.

Hanklit på en dejlig sommerdag

Freja, der de sidste par år kun har nøjedes med at “soppe”, var vild med det rolige vand og var ude at svømme utallige gange. Også her faldt vi i snak med nogen, det skete mange gange, både på campingpladsen og når vi var på tur. Altid hyggeligt. Og man må sige, at en hund er en kontaktskaber…

Så skulle der svømmes!

En dag besøgte vi Skarregård, som den sidste -barnløse – ejer forærede til kommunen, der senere forærede den til museet.

Skarregård med den fine have

Nu står den som i 1950erne, hvilket ikke er meget anderledes end da den sidste beboer forlod den i 1978.

Skarregård

Jeg elsker at opleve den slags fra en tid, der dels ligger lige før min egen, dels er meget forskellig fra det byliv, jeg har levet i.

Der var gjort meget ud af at genskabe et “autentisk” 50er miljø

En anden rundvisning havde vi på det lille Moler- og Fossilmuseum. Vi springer altid til, når der er chance for at høre kyndige folk fortælle om et sted. Her var det lederen af museet, der med stor begejstring fortalte om alle de fund, museet indeholdt.

“Det er ham sjel, der fortæller i daw”, sagde de stolt i billetsalget på Moler- og Fossilmuseet.

Mest “berømt” er Luffe, en sten med et fantastisk aftryk af en havskildpadde, som rundviseren selv fandt for nogle år siden. Det tog ham 160 timer, fordelt på 10 dage, at afdække hele fossilet. Så der er blevet arbejdet igennem!

Havskildpadden Luffe

På nordøstkysten af Mors besøgte vi Hulhøj, hvor vi også gik en tur. Her var der flot udsigt til Feggeklit, det ligger på en tange øverst på Mors – det er herfra færgen til det nordlige Thy afgår.

Udsigt fra Hulhøj til Feggeklit

Vi kørte på et andet tidspunkt hen til Fegge Klit for at komme op på denne. Man kunne også gå ad en masse trapper, men så kunne man ikke komme længere. Men flot udsigt.

Udsigt fra Feggeklit, bl.a. til Feggesundfærgen

Endelig besøgte vi Ejerslev Havn på Nordøstsiden.

Ejerslev Havn

En fin lille havn, med en lagune, man kunne gå rundt om. Der var kun 1,2 km, så en lille, overkommelig tur.

Lagunen ved Ejerslev Havn

Thy

To dage udforskede vi Thy. Den ene i forbindelse med et familiebesøg omkring Bedsted.

Skovtur med lækker kage pyntet med bl.a. morgenfrue

Vi mødtes ved Lodbjerg Fyr til dejlig kaffe, boller og kage – og skønt sommervejr.

Arkæologen fortalte om den udgravning, hun havde foretaget tæt på Lodbjerg Fyr

Vores værter er særdeles vidende om alt fra natur til arkæologi, hvilket vi også nød godt af på den efterfølgende tur gennem klitterne og langs stranden.

Smukt klitlandskab ved Lodbjerg Fyr

Skrænterne så anderledes ud her end vi har set før, med mørke, tørveagtige lag pga. fugten i området.

En rigtig arkæolog har altid en graveske med i tasken og her var der lige nogle lag, der skulle ses nærmere på

På tilbageturen skulle vi da også op i fyret, hvorfra der er fantastisk udsigt over området. Stedet er lige totalrenoveret, hvilket er gjort flot og nænsomt. Udstilling i huset til den ene side og cafe til den anden side.

Udsigt fra Lodbjerg Fyr

Besøget sluttede hjemme hos familien – et hyggeligt gensyn med deres hus og en god snak over maden.

Landlig idyl

Samme dag smuttede vi lige forbi byen Hurup, hvor min faster og onkel boede, da jeg var barn. De havde i 50erne og 60erne et kæmpehus midt i byen, med plads til både min onkels lægepraksis, min fasters atelier og deres tilsammen 7 børn, plus kokke-og tjenestepige!

Før lægepraksis, kunsteratelier og privatbolig for 11 personer

Huset er i dag ejendomsmægler og kiropraktor. Jeg fik en sjov snak med to ansatte hos ejendomsmægleren – de kendte alt til husets historie.

På sporet af familien

En anden dag tog vi Feggesund færgen til Thy. Kostede 80 kr for en enkelt, 130 kr for en retur. Målet var at se vindmølleforsøgscentret i Østerild.

Feggesundfærgen

Her står 7 kæmpetestmøller. Stedet, der ved anlæggelsen gav anledning til meget ballade, er ejet af DTU, men danske og udenlandske vindmølleproducenter kan leje plads her. Møllerne er op til 250 meter høje og hver vinge kan være op til 90 meter.

Besøgscenter Østerild

Det fremgik, at vindenergi pt. dækker 40 procent af Danmarks behov og det forventes at stige til 50 procent i 2021. Og på et tidspunkt forhåbentlig 100 procent? Udstillingen kunne godt lære lidt af f.eks. Moesgaard, der manglede noget interaktivt, ikke mindst for børnene.

En af kæmpevindmøllerne

Nu vi var på de kanter, skulle Thisted da også have er lille besøg. Vi parkerede på havnen og slentrede gennem gågaden. Endte ved havnen igen, hvor vi satte os på en cafe i det dejlige vejr.

Thisted gør meget ud af blomsterpyntning i gågaden.

Mere af Thy nåede vi ikke i denne omgang, men fik da lige et indtryk.

Dagstur til Fur

Fur havde vi gemt til sidst, som et highlight. Også fordi, der var lovet super vejr, efter nogle lidt ustabile dage. Det med vejret kom ikke helt til at holde…Vi tog færgen over for 120 kr retur. Den går hvert kvarter, så nemt at komme over og selve overfarten tager da også kun 3 minutter. Så en brochure på øen, der reklamerede for at flytte til øen. Faktisk er 75 procent at beboerne tilflyttere!

Turen kørte vi modsat uret, så første stop var Gl. Havn på vestsiden. Arbejdsomme lokale folk byggede havnen i 1921, men den sandede til og blev opgivet i 1956.

Gammel Havn på Fur

Man kan stadig se rester af havneanlægget, ligesom der er en lille udstilling i bundgarnshuset.

Bundgarnshuset med det lille museum

Man kan følge en lille natursti fra parkeringspladsen, ned til stranden og retur ad grusvejen. Det måtte vi naturligvis prøve.

Udstilling om bundgarnsfiskeriet i det lille museum

Vi mærkede hurtigt, at det ville være oplagt at være cyklist på Fur. Mange steder, vi kørte til, nåede cyklisterne frem til hurtigere end os via små genveje. Men selvom vejene er smalle og mange er grusveje, var det nu ikke noget problem at være bilist, der var ikke proppet med biler.

Fin natursti tæt på vandet

Det viste sig senere, at det var Fur Rundt-dagen vi havde valgt, så på færgen hjem var der mange friske vandrere, der havde gået de 22 km øen rundt. Det ville have været god caminotræning for os, men når vi har gamle Freja med, er det ikke en mulighed. Men det var alligevel flot, at hun kunne gå turen rundt om knuderne på vest- og nordkysten. Turen tog 1 1/2 time. Vi startede på p-pladsen lige før Fur bryghus og fulgte så stien tæt på vandet. Efter at have passeret både lille og store Knudshoved og det lille bitte fyrtårn, drejede vi ind i skoven og fulgte stien forbi Fur Bryghus og retur til bilen.

Det her kunne godt forveksles med Møns klint

Fur Bryghus er tilsyneladende en af de største attraktioner på Fur og det var da heller ikke muligt at få et bord, da vi kom ved 13:40 tiden. Vi ville ikke vente, men kørte bare videre. Faktisk synes jeg heller ikke, at deres udendørs spiseområde var særligt spændende.

Fra turen ved Knuderne

Efter et lille besøg på Bette Jenses Hyw, der egentlig er et forkert navn og rettelig hedder Stendal Høje, var vi blevet lidt brødflove.

Udsigt fra Bette Jenses Hyw

Jeg fandt ud af, at der lå en cafe tæt på ved navn På Herrens Mark. Den er ejet af et par, der tidligere havde supermarkedet KC i Hadsten og er også kendt som Pandekagehuset, eftersom deres menukort stort set kun indeholder pandekager (både mad- og dessertpandekager).

Flot udsigt fra terrassen ved cafeen På Herrens Mark

Stedet ligger midt på øen, men med flot udsigt. Og deres højtbeliggende terrasse havde fin læ. Vi valgte madpandekage med røget laks, broccoli og urtecreme inkl salat. Smagte fint, men ikke den helt store kulinariske oplevelse. Måske man skulle have prøvet deres dessertpandekager…

Hjemme i Hadsten har vi et dejligt, farverigt maleri af den esbjergensiske maler Lars Henning Andersen. Vi kender ham lidt gennem fælles venner, så det var oplagt lige at slå et smut forbi hans sommeratelier på Nordøstmors. Her fik vi et kik på de nyeste værker.

Henning og kunstneren får en snak i ateliet

Sidste stop på turen var helt ude på spidsen af Vestmors, Færker Odde. Her gik vi kun en lille tur gennem lyngen, for gamle Freja trak tydeligt på det svage, højre bagben…

Færker Odde

Da vi nærmede os færgen, så vi skarer af vandrere, der var ved at være i mål efter Fur Rundt turen.

Mens solen stadig var fremme på turen rundt om Lille og Store Knudshoved

Et fint besøg på Fur, men vejret blev desværre ikke som lovet. Fint først på dagen, men allerede fra middagstid blev det overskyet. Sammen med det noget kraftige blæsevejr, var det ikke helt optimalt. Men hvad, sådan er dansk sommer jo og vi led ingen nød.

Konklusion og tips

Endnu en gang kan vi konstatere, at der er mange skønne steder i Danmark! En lille uges tid tilbragte vi i denne for os lidt ukendte del af landet, og det var meget passende. Vi var meget på farten, men pga. det blandede vejr, var det heller ikke altid så oplagt at dase på campingpladsen.

Udsigten fra vores plads nr. 22 på Morsø camping

Men det er jo heller ikke derfor, vi kommer, det er for at opleve den egn, vi besøger. Det virker som om, at turisterne her hovedsagelig er fra nærområdet, i hvert fald tales der med tydelig dialekt de fleste steder og man hører til gengæld hverken meget københavnsk eller udenlandsk. Her er roligt og afslappet, alle – både lokale og turister – er meget venlige og imødekommende og man kommer nemt i snak med folk. Her er ikke opskruede sommerpriser og det er til at komme til alle steder. Så vi er vældigt tilfredse med valget af denne sommertur.

Stranden nedenfor Lodbjerg Fyr

Det er et suverænt godt tilbud at købe billetter til Museum Mors. Prisen er 80 kr, men kun 60, hvis man er medlem af Ældresagen. Og man får utroligt meget for pengene. Samme billet giver både adgang til de mange samlinger på Dueholm kloster i Nykøbing Mors, til Skarregård (inkl rundvisning), til Moler-og Fossilmuseet (inkl rundvisning) samt til Støberimuseet (der også har rundvisninger).

Alle disse ting hører nemlig under museet. Alligevel så vi ikke særlig mange andre besøgende. Lidt synd, når der nu er så mange gode tilbud. I det hele taget var vi imponerede over, hvor meget, der foregår på Mors hen over sommeren, faktisk et utal af arrangementer, rundvisninger, events osv. Måske får Danmarksferie mere vind i sejlene, nu klimabevidstheden er stigende?