Andalusien – Competa mv.

30.10.-9.11.

Nu vi alligevel var “på de kanter” (havde gået Camino i Portugal), fortsatte vi med fly til Malaga.

Denne udsigt fra vennernes hus har vi nydt mange gange

Som så ofte før stod vores gode venner, der har hus i Benalmadena, parat til at have besøg af os, inkl overnatning. Det er en god tradition.

Debambu Larios – her er der mulighed for selv at lave morgenmad eller andet let mad

Vi skulle da også lige snuse til Malaga igen og havde en enkelt overnatning her, i samme lejlighed som sidst: lejlighedshotellet “Debambu Larios“, der udmærker sig ved at ligge meget centralt i Malaga, tæt på gågaden Larios.

Plaza de la Merced
Skøn t at komme ned i varmen og lufte sommertøjet
Og at slentre rundt i Malagas gader
Sangria – en dejlig, forfriskende drink
Debambu Larios

Det er nærmest blevet tradition at besøge de Arabiske Bade i Malaga og det gjorde vi også her i 2019. Virkeligt afslappende, ikke mindst efter at have trasket rundt på Caminoen i en uge. Vi indlægger altid en massage, og det er bare skønt for den ømme krop. Og bestiller tid til kl 18 til 20, så vi – rene og “genfødte” – kan nyde at gå ud at spise.

Enkelt, men meget lækkert på La Luz de Candela

En anden tradition er at spise på “La Luz de Candela”, når vi er i Malaga. Tapas, men i en meget sofistikeret udgave. (Da vi i 2021 ville genbesøge stedet, var det desværre lukket permanent).

Om aftenen var der masser af unge mennesker i gaderne, men i modsætning til i Danmark var de ikke fulde. Her på gågaden Larios

Sidste del af turen gik til bjergbyen Competa, hvor vi havde lejet et hus, der tilhører nogen, jeg mødte på højskole (og som sjovt nok er i familie med nogle af vores venner).

Vel ankommet til huset i Competa. Det var stort, veludstyret og med flere terrasser samt have

Vi har jo tidligere boet flere gange i Frigiliana, ikke så langt herfra, men Competa er længere oppe i bjergene og især Henning syntes, det var lidt for meget “ude bagved”.

Der er også fælles swimmingpool og en ligeledes meget velholdt fælles have til rækkehusene. Vi kom dog aldrig i poolen – det var der for køligt til.

Når man kommer op i bjergene, falder temperaturen selvfølgelig også. Så man må vælge mellem kysten med de mange turister og de mere fredelig bjergbyer.

Solnedgang på aftenterrassen

Vi sad ude en del gange, men de fleste aftener måtte vi rykke ind efter solnedgang eller endda før.

Meget nydeligt rækkehuskompleks

Begge bjergbyer er meget populære hos danskere, men vi blev ikke helt dus med Competa. Måske fordi huset – der ellers var dejligt og havde en fantastisk udsigt – lå lidt for langt fra centrum og man skulle gå ad en meget stejl vej. Så det blev ikke så tit, vi kom ned til det ellers fine torv.

Torvet i Competa

Men vi havde absolut en god ferie der og fik også vandret på denne del af turen. Første dag gik med at besøge Competa.

Kirken ved torvet i Competa

Næste dag tog vi en vandretur til småbyerne Canillas de Albeida og Archez.

På vandretur igen, her direkte fra Competa
Vandretur til Canillas de Albeida og Archez.

En anden – kendt – tur gik til El Achebuchal, som er et MUST, når vi er på de kanter.

Turen til El Achebuchal er altid et hit

En super fin ca. 1 1/2 times tur til den “glemte” landsby, der nu er blevet meget besøgt de senere år.

El Achebuchal

Byen er ikke mindst populær pga. restauranten, der også hedder El Achebuchal, der serverer fantastisk, hjemmebagt brød samt et stort udvalg af smagfulde simreretter.

Skønt brød, som man dypper i olie tilsat slat og lidt krydderier

Stedet er populært, så det er klogt at reservere bord.

Lækre simreretter

Og når vi nu var på de kanter, skulle vi selvfølgelig også gå lidt rundt i Frigiliana, der ligger tæt på El Achebuchal.

Frigiliana

Her har vi har boet flere gange, herunder 4 uger i 2016.

Frigiliana er kendt for sine stejle trappegader, hvor man – selvfølgelig – ikke kan køre i bil

Vores venner fra Benalmadena besøgte os til frokost en af dagene, men de var lidt rystede over, hvor svært det var at kringle sig op til huset, hvilket vi må give dem ret i.

Besøg af vennerne med hus i Benalmadena

Som “vanligt” skulle vi også gense byen Nerja, der ligger ved kysten neden for Frigiliana.

Balcon de Europa i Nerja

Vi har efterhånden været i Andalusien rigtigt mange gange, men det er bare hyggeligt med gensyn med alle disse steder og byer.

Palmer i Nerja

Men der var lige rigeligt langt – og besværligt – at køre, når basen var oppe i bjergene. Men skidt, vi havde jo tid nok.

På tur, hvor vi holdt ind og så en gammel borg

Vinuela søen har vi besøgt flere gange og har boet der en enkelt gang. Der måtte vi også lige op og gå en tur.

Gåtur langs Vinuela søen

En af dagene vandrede vi en tur i bjergene bag Competa og kunne gå direkte fra huset.

I bjergene bag Competa – med udsigt ned til rækkehusene, hvor vi boede

Det blev en flot tur, der dog understreger, at man altid skal være beredt og have ekstra tøj med, når man tager op i bjergene.

I bjergene bag Competa – her var der god plads!

Vejret var smukt og varmt i starten, men senere blev det koldt og blæsende og vi måtte have godt med tøj på.

Så blev det koldt og blæsende

Vejret var som nævnt skiftende men mange af dagene kunne vi sidde ude og spise morgenmad.

Det er et absolut must for mig at købe sukkerrørshonning fra Frigiliana. Det smager, så englene synger og er perfekt ovenpå yougurt med musli og frugt.

Hver dag havde vi besøg af en meget kælen kat, der viste sig at være en slags “fælleskat” i komplekset.. Den fik rester af kæmperejer af os – og så var vi sandelig på dens favoritliste!

Kæmperejer – det var guf for katten

Efter 8 dage i Competa og omegn gik turen tilbage til Danmark og det kedelige novembervejr. Men med sådan en herlig tur føler vi os rustede til at klare vinteren!

Stranden ved Nerja

Konklusion
Vi synes, det er en perfekt kombination at starte med en uges Caminovandring i Nordspanien eller Portugal, efterfulgt af et ophold i Andalusien med fokus på både vandring, afslapning og oplevelser.

På tur i bjergene bag Competa

Det var fint at prøve at bo i Competa, men vi vil nok ikke gentage dette. Dels er klimaet ikke helt varmt nok på denne årstid her oppe i bjergene, dels er der langt, når man vil besøge andre steder.

Her vokser der avocadoer

Tips og tricks:
Som nævnt er det klogt at reservere bord på restauranten i El Achebuchal. Vi ringer altid i forvejen. Prøv disse numre:
*650956033
*697255363
*661214834

Eller skriv til: barelacebuchal@gmail.com;

“Miel de Cana”,
sukkerrørssirup, produceres i Frigiliana. Det er det eneste fabrik af sin art i hele Europa.

Miel de Cana – der også kan bruges til mange andre ting end morgenmad

Efterskrift
Jeg har lige (januar 2022) bestilt nogle glas hjem, købt på nettet. Der var flere leverandører og stor prisforskel. Men også stor forskel på deres ratings på Trustpilot. Meget godt, hvis tingene er billige, men hvis man aldrig modtager dem, så…
Jeg valgte at købe gennem en spansk apotekerkæde, PromoFarma.com, der så troværdig ud, og så må vi se!