New Zealand 2.2.-7.3.

New Zealand har altid stået øverst på listen over rejsemål. Men det var en absolut umulighed at rejse dertil, mens vi arbejdede. Dels pga. turens længde, dels fordi vi ville rejse dertil om vinteren – og der kunne vi da slet ikke holde så meget fri.

Men nu er vi frie fugle og d. 2.februar 2017 startede den store New Zealand tur med en togtur til Aalborg samt indenrigsfly til København.

Boing 777 fra København til Singapore med Singapore Airlines. Kan anbefales!

Fordelen var bl.a., at bilen kunne stå i garagen hele ferien og huset dermed se beboet ud. Derefter videre med en Boing 777 til Singapore med Singapore Airlines. Dejligt luksuriøst…

Singapore på 3 1/2 dag
Her var stof nok til meget længere tid, men vi fik dog et fint indtryk af byen/ministaten, selvom vi var zombier det meste af den første dag pga. 12 timers flyvetur og tidsforskel på 7 timer. Her var rent, trygt og grønt, trods de mange skyskrabere. Befolkningsantal som DK, bare samlet på et område svarende til Bornholm. Så ikke underligt er husene her meget høje! Vores IPhones var latterligt små her, alle (turister) rendte rundt med smartphones på størrelse med en tv-skærm…Her var pænt hot (28-33 grader) og kun lidt køligere om aftenen – men anledning til skønne aftener udenfor.

Vores hotel – Furama Riverfront – var meget fint og centralt beliggende. Vi blev opgraderet til et nyrenoveret værelse.

Hotel Furama Riverfront

Med i pakken fra My Planet var gratis entre til et utal af attraktioner, hvoraf vi kun nåede en brøkdel. Men sparede i hvert fald 1000 kr.

Udsigten fra hotelværelset. Selvom der er masser af skyskrabere i Singapore, er der også masser af grønt.

Tempel i Chinatown, Singapore

På andendagen spiste vi på et lokalt sted med kinesisk mad. Det lykkedes at styre udenom ‘andefødder i egen sovs’ og den slags…

På kinesisk restaurant

Det vi fik, smagte fint.
Man drikker øl til maden her. Jeg er ikke den store øldrikker, men slet ikke tosset til kinesisk mad…

Dejligt med River Walk, der gik på begge sider af floden. Det var varmt, men slet ikke ulideligt at gå langs floden.

Her er mange spektakulære højhuse. Dette ligner et kæmpe skatboard, der er lagt ovenpå 3 søjler. Komplekset rummer bl.a. hotel og casino.

Gardens of the Bay – fantastisk ‘futuristisk’ have

Vandfald i Cloud Forest Dome i Gardens of the Bay

Hotellet havde naturligvis en kæmpe pool – på 5. etage!
Skønt med en dukkert efter dagens strabadser. Og vi havde den næsten for os selv.

Dr. Livingstone, I presume…
Hv efterlod desværre sin fine Stetson hat (afskedsgave fra kolleger!) i omklædningsrummet på hotellet…

Brugte en hel dag i Singapores berømte Zoo, der bestemt også er for voksne. Lidt som at gå i en jungle med dyrene omkring sig, der er store, grønne indhegninger. Når man skulle se dyr fra vores breddegrader gik man naturligvis IND i lukkede huse med afkøling – alting er omvendt her…

Singapore by Night – flot syn

SÅ var mor glad! Efter en middag på indonesisk restaurant, der kun serverede vand til og en kinesisk ditto, hvor man drak øl, sluttede vi på 3. dagen på en italiensk, hvor man kunne få pizza med ruccola og proscuitto og en god Ripasso.

Sidste 1/2 dag tilbragte vi bl.a. i den smukke og fredelige Fort Canning Park, højt over byens larm.

Der er mange flotte højhuse i Singapore

I den særdeles luksuriøse VIP lounge i Singapore AirPort, hvor vi  ventede på flyet til NZ.

Sydøen

Vi brugte ca. 2/3 af tiden i NZ på sydøen, efter anbefaling. Det passede også fint til os.  Starten i Christchurch var lidt skræmmende. Vi havde ikke forestillet os, at byen stadig var så præget af jordskælvet i 2011, som tilfældet var. Selvom genopbygningen kører på 6. år, står mange bygninger fortsat meget medtagne.

Sporvogn i Christchurch
Katedralen i Christchurch blev også voldsomt skadet under jordskælvet. Man har egentlig besluttet at rive den ned, men det er ikke sket endnu. Er blevet et slags symbol på katastrofen, tænker jeg
Et kunstværk, bestående af forskellige hvide stole, symboliserende hver enkelt af ofrene for jordskælvet
Forrygende mad og fantastisk betjening på “27 steps” i Christchurch. En utrolig sød kvindelig tjener, der nursede os på fornem vis, og fik os til at glemme jetlagget

Efter Christchurch var det dejligt at komme ud på landet. Første stop ved smukke Lake Tekapo var bevidst lagt, så det lå tæt på Mount Cook, hvor der er en efterspurgt naturcampingplads. Så kunne vi være fremme rimeligt tidligt næste  dag.

Første morgenmad på turen – smukt vejr og smuk udsigt til søen
På vej til Mount Cook – smukt syn
Ad Hookers Trail til gletcheren. 1 1/2 time hver vej. Jeg blev helt god til hængebroer – 3 ud og 3 hjem…
For enden af Mount Cook vandreturen. Udmundingen af gletcheren ses i bagrunden som en grå masse…

Efter et dejligt ophold ved Mount Cook, der er NZs højste bjerg, blev kursen sat mod Oamaru på østkysten. Her deltog vi en seance, hvor vi sad musestille i tusmørket og så de små, nuttede, blå pingviner gå i land for natten.

Moeraki Boulders – pudsige runde stenformationer på østkysten af sydøen
Otagohalvøen

Næste stop var Dunedin, hvor vi besøgte Royal Albatros centret på halvøen Otago  og så kæmpealbatrosserne – eneste sted, de yngler i  nærheden af beboede områder.

På besøg i Royal Albatros centre. Her ville jeg gerne have haft mit nye kamera med superzoom…
Campervanen havde indbygget gasgrill -smart!
Godt med en kop eftermiddagste i campervanen

Herefter besluttede vi at tage hele turen ned langs Sydkysten gennem nationalparken The Catlins.

Vandfald i nationalparken The Catlins. Den mest øde del af NZ, men ikke så øde som tidligere…
Flotte Cathedral Coves i The Catlins. Kun tilgængelig i få timer omkring middag, hvor der var lavvande
Regnskov i The Catlins

Vi vidste godt, det kunne blive en lidt våd og kølig omgang, men vi var beredt med skiundertøj og regntøj.  Et highlight her var grotterne Cathedral coves.

NZ er traditionelt fårenes land. Men efterhånden er der lige så mange køer…
En newzealandsk due – en ordentlig krabat
På vej fra The Catlins til vestkysten kørte vi ad en lang grusvej (meget forsigtigt…) til en sø. Her var helt stille og fredeligt og en helt speciel stemning

Da vi nåede over til vestkysten og skulle på forudbestilt heldagssejltur på Doubtful Sound, var det godt, at vi også havde bestilt plads på den lille, private campingplads tæt ved, for her var for første gang fuldt hus.

Dyr, men dejlig heldagstur på Doubtful Sound. Her er regnvejr langt det mest almindelige, men vi havde tørvejr (omend mest gråvejr) på sejlturen på selve Doubtful Sound
Der er mange, mindre vandfald ved Doubtful Sound

De fleste tager den mindre tur på Milford Sound, som også er meget billigere, men vi ville gerne prøve Doubtful Sound, der er den mest “uspolerede”.  Vi havde da også en spændende tur, selvom mor her forgæves spejdede efter delfiner…

Man skal først sejle over en sø, så i en bus tværs over et pas, før man kan stige ombord på båden på Doubtful Sound. Her på vej over passet
Den lille, private campingplads, Possum Lodge, tæt på afgangspladsen til Doubtful Sound. Så kom solen!

Queenstown er en kendt “adrenalinby”, med alle former for halsbrækkende udfoldelser, så dér strøg vi hurtigt igennem. Til gengæld var vi meget glade for at vi kørte videre ud til Glenorchy, og ikke mindst helt ud til Lake Sylvan.

Vejen ud til Glenorchy var særdeles smuk. Hvor har vi set mange fantastisk smukke søer…
Fantastisk smukke Lake Sylvan – vi havde den nærmest for os selv

Her gik vi en dejlig tur ud til den skønne og helt fredelige sø, hvor vi var næsten alene.

Er nødt til at poste et billede mere fra Lake Sylvan. Meget fin gåtur dertil

Lake Wanaka var også sat til at være et stop på turen, omend vi ikke fik selve søen så meget at se. Men det var et passende stop inden vi kørte gennem Haast passet og ud til vestkysten. Her ligger de berømte gletchere Franz Josef og Fox Glacier.

Dejlig DOC (naturcampingplads) ved Lake Paringa. Her fik jeg både soppet og badet – skønt!

Forinden havde vi et dejligt ophold på naturcampingpladsen ved Lake Paringa. Vi sprøjtede os vældigt med den indkøbte gift mod sandflies, men det var nu slet ikke så slemt med deres angreb som frygtet. Ikke det samme som, at man ikke skal tage dem alvorligt, for det kan kradse og sårene vædske i meget lang tid bagefter. Hv fik en del stik på tidspunkter, hvor han ikke havde sprøjtet sig, mens jeg ikke fik et eneste. Det er mest på vestkysten, de er en plage, men vi så dem også i hobetal ved en sø midt på sydøen – så her skulle vi ikke bo!

Lake Paringa ved aftentide. På fællesarealet ned til søen havde en attraktiv, enlig ungersvend slået sig ned. Ikke mindre end 3 enlige ungmøer slog sig derefter ned med deres telte tæt på ham. Sjovt (diskret…) at iagttage, hvordan den ene “vandt” ! Man kan vel kalde det naturdating…

For os var højdepunktet på vestkysten så absolut Pancake Rocks på nordvestsiden. Fantastiske naturformationer formet som “stabler af pandekager”.

De fantastiske Pancake Rocks, som vi så i godt vejr. Men også flot, når det blæser meget og sceneriet ser endnu mere råt og imponerende ud

Da vi som nævnt ikke skulle nyde noget af at opholde os i sandflies land på vej til nordkysten af sydøen, tog vi en dyb indånding og kørte direkte derop. Til gengæld tilbragte vi så en del afslappende dage på den dejlige og lune nordkyst.

På vej til Pohara Beach stoppede vi ved et udsigtspunkt, med meget flot vue over en helt ny type landskab

Her var vejret super godt og sommerligt. Vi boede flere steder på nordkysten, bl.a. ved Pohara, Mapua, Nelson og Picton, alle dejlige steder.

Dejlig tur langs stranden ved Pohara Beach. Den havde vi næsten for os selv
Super hyggeligt at mødes med Lene og Willie fra Hinnerup, der camperede i Mapua. Vi spiste rigtigt godt på pladsens restaurant, “The Boat Shed”

Skønt at tage det lidt med ro efter mange dage med en del køren. Og hyggeligt at mødes med venner fra DK, der også kunne foreslå gode steder at bo.

Farvel til Sydøen, goddag til Nordøen. Sejlturen kan ofte være hård pga. kraftig blæst, men vi havde stille vejr

Vi havde hjemmefra bestilt færge til nordøen. Kunne godt laves om undervejs, men det kom til at passe meget godt. Vi fik så ikke så lang tid på nordøen, men fik alligevel besøgt  en del dejlige steder.

En super dejlig vandretur i Tongariro National Park

Herunder Tongariro nationalparken og  de thermiske fænomener ved Roturoa, hvor vi også stiftede bekendtskab med Maori traditionerne.

I Roturoa springer gejserne som på kommando. De får vist også lidt hjælp af lidt kemikalier…

Igen var det en naturcampingplads der stod for den smukkeste naturoplevelse – pladsen ved Okareka lå særdeles smukt helt ned til søen.

Den billedskønne sø ved Okareka uden for Roturoa. Her fik jeg også et bad. Naturcampingpladsen lå lige ned til søen

Endelig fik vi set en smule af Coromandel halvøen, hvor vi ved Hot Water Beach naturligvis skulle prøve at grave et hul på stranden og bade i det varme vand, der piblede op.

Ahhh, skønt at ligge i den varme “pool”
Så er vi sandelig kommet på luksushotel – med megasenge

Auckland var endemålet og vi havde valgt en overnatning i byen inden turen gik hjemad. Det var fint, men også tilstrækkeligt, virkede ikke som om byen havde voldsomt mange attraktioner.

Vi tilbragte den sidste dag i Auckland, især ved havnen

Hjemturen var en “kold tyrker”! Vi havde – i samråd med Rejsebureauet My Planet – besluttet at flyve hjem uden ophold undervejs, ud over det nødvendlige flyskiffe i Singapore. “På det tidspunkt vil i sikkert bare gerne hjem”, som de sagde, og det holdt helt stik. Men to mega flyveture  og en del ventetimer i Singapore imellem – det var hård kost. For da vi endelig nåede København, skulle vi jo lige flyve til Aalborg, med bus til Banegården, og med tog hjem til Hadsten.  Men skidt, vi kunne jo bruge al den nødvendige tid til at blive os selv igen, vi skulle jo ikke op og på arbejde. Skønt at være hjemme igen efter en fantastisk tur. Vi kommer nok ikke lige dertil igen, dertil er der for langt. Men vi er meget glade for at have oplevet New Zealand.

Maorier optræder foran et traditionelt mødehus i Roturoa

RUTE
Christchurch-Lake Tekapo-Mount Cook-Oamaru-Otago halvøen-Dunedin-The Southern Scenic Route (Catlins National Park)-Manapouri-Doubtful Sound-Glenorchy-Wanaka-Lake Paringa-Greymouth-Punakaiki-Motueka-Pohara Beach-Mapua-McKee Memorial Reserve-Nelson-Picton-Wellington-Paraparaumu Beach-Okahune-Tongariro National Park-Lake Taupo-Lake Okareka-Roturora (Te Puia og Redwood forest)-Hot Water Beach-Coromandel by-Auckland

HIGHLIGHTS

Singapore
River Walk
Garden of the Bay
Singapore Zoo
Voucherne fra Singapores Airlines

Sydøen
Restauranten 27 Steps i Christchurch
Mount Cook (herunder turen over hængebroerne)
Pingvinerne, der vraltede i land i Oamaru (østkyst)
Otagohalvøen (sæler og Royal Albatros centre (østkyst)
Catlins (herunder Cathedral Coves) (sydligst)
Doubtful Sound (heldagssejltur) (vestkyst)
Gåtur til Lake Sylvan uden for Glenorchy (v. Queenstown)

På sydøen kom vi forbi nogle meget flotte – og iskolde – blue pools

At bade i søen ved naturcampingpladsen ved Lake Paringa (vestkyst)
Campingpladsen i Greymouth
Pancake Rocks (vestkyst)
Nelson By (hyggelig by – efter NZ standard)
At bade i det varme vand ved Pohara Beach
Mødes med venner på campingplads i Mapua og spise på stedets restaurant “The Boat Shed”
Campingplads og by, Picton
– hele nordkysten af Sydøen er dejlig og med godt vejr

Skønt at sidde her ved Okareka-søen. Kom først på eftermiddagen for at få plads på naturcampingpladsen

Nordøen
Te Papua (nationalmuseet i Wellington, book 1 times guided tur)
Tongariro Nationalpark (gåtur til vandfald)
Okareka søen (naturcampingplads) – søer i det hele taget, også til badning
Roturua området (Maori kultur og thermiske fænomener (gejsere mv)

Ved Hot Water Beach på Coromandel halvøen kan man i et kort tidsrum ved aftenstid grave et hul og lægge sig i det meget varme vand, der pibler op fra undergrunden

At bade ved Hot Water Beach (Coromandel halvøen)

Gode ting ved New Zealand
Trygt og nemt rejseland (veje, sprog, sikkerhed)

Det særdeles imødekommende folkefærd og den gode service

Ved Roturoa gik vi en lang tur af Pohaturoa Track, bl.a. gennem skov med kæmpe Redwoodtræer

Helt fantastisk natur, forskelligartet ligesom USA, men ikke så langt mellem forskellige former for natur

Dejligt at få luftet sommertøjet i februar 😊

Godt klima generelt, ikke for varmt, ikke for koldt, sommer om vinteren

At opleve Singapore på vej hertil

Billig diesel (min mands indspark 😉)

At rejse i luksus campervan – der bl.a. giver mulighed for at bo (godt) på naturcampingpladser

Knapt så godt
Rejsetiden! Noget af en heftig tur med 2 gange ca. 12 timers flyvetid…
Venstrekørsel – men man vænner sig lynhurtigt (bortset fra som fodgænger)
Sandflies, men reelt ikke noget problem, hvis man tager sine forholdsregler (jeg har ikke fået et eneste stik!)
Det er bestemt ikke billigt- dyr rejse og priser lidt som i DK
Kræver god tid, min 3-4 uger
Men har man tid og økonomi til det, så er det bare med at komme afsted!
PS. Fik pga. nyligt jordskælv i Kaikoura ikke set hvaler, som altid har været min store drøm – eller ‘bare’ delfiner…så ny rejse til sted, hvor dette er muligt, er jo næsten en nødvendighed 😉

BEDSTE CAMPINGPLADSER

På Mckee National Reserve campingpladsen boede vi også helt ned til stranden

Okareka (naturcampingplads)
Mount Cook (naturcampingplads)
Lake Paringa (naturcampingplads)
McKee National Reserve (naturcampingplads)

Lidt tal

Vi kørte ca. 4000 km

Vi var meget glade for vores Mercedes Sprinter campervan (bortset fra der skulle redes op hver aften…) Her læsses første indkøb – altid en sjov ting at foretage dette

Vi gik 405.000 (registrerede) skridt, svarende til  ca. 278 km

Selvom vi kørte meget, var der masser af tid til dejlige gå/vandreture. Og til gode kaffepauser, når vi var på farten – ofte med smuk udsigt

Vi brugte ca.  26.000 kr til  campingpladser, mad, diesel og seværdigheder
Rejsebureau (My Planet) kostede ca.  70.000 kr for fly, campervan og enkelte hoteller
I alt har vi brugt ca. 96.000 kr

TIPS

Så er vi rejseklare. Når man skal have alt fra skiundertøj og regntøj til shorts og badetøj med, fylder det alligevel lidt…

Vi fik at vide, vi skulle pakke i bløde tasker, da der ikke er plads til store, hårde kufferter i vores Mercedes Sprinter campervan. Det var absolut et godt råd. Bilen er super til to voksne, da den har alle bekvemmeligheder, men samtidig er smal og ikke for lang, så den er nem at parkere. Men den er dyr! Og der skal redes op hver aften…

Set på en udlejningsbil. Et udsagn lige efter mit hovede!

Voucherne, der følger med til brug i Singapore, når man rejser med Singapore Airlines, var et hit. Dels blev vi hentet og bragt til og fra hotellet, dels var der kuponer til et utal af attraktioner, som repræsenterer en værdi af mange tusind kroner. Det kan i det hele taget anbefales af “bide snapsen over i to” og tage nogle dage i Singapore, inden man flyver videre. Jo ikke hver dag, man kommer på de kanter…

Nationalmuseet Te Papa i Wellington

Book 1 times rundvisning i Nationalmuseet Te Papa. Det giver mulighed for at se highlights på kort tid. Ellers kan det være svært at finde ud af, hvor man skal ende og begynde.

På campingpladsen i Picton var der en dejlig pool

Campingpladser: det er en god ide at skifte mellem (de billigere) naturcampingpladser og alm. campingpladser (her boede vi på Top 10 pladserne). Naturcampingpladserne ligger naturskønt og ofte kan man bo lige ned til en sø eller lign.

Stranden ved Mckee National Reserve pladsen havde vi også næsten for os selv. Vi havde fået stedet anbefalet af vores Hinnerup-venner

Husk at ankomme i god tid, ca. midt eftermiddag (i hvert fald i februar). Her kan man så ikke få et bad, og så er det rart dagen efter at komme ind på en alm. plads med div. faciliteter, herunder bad og evt. også pool.