Sverige i camper

15.7.23
Normalt ville vi tage færgen fra Grenå til Halmstad. Det tager 20 min. fra sommerhuset og vips, – 4 1/2 timer senere er du i Sverige. I år valgte vi dog at køre over broen, bl.a. fordi vi så kunne mødes med 2 af drengene og en svigerdatter.

Receptionen på Copenhagen camping

Vi turde ikke forlade os på, at der var en ledig stellplatz på Lystbådehavnen i Kastrup en lørdag aften i juli, men bestilte – efter nogen betænkningstid – en plads på Copenhagen Camping på Amager. Lige ved broen og ok for sønnerne ift. afstand. Men den fik grundlæggende virkeligt dårlige anmeldelser. Var åbenbart en fastliggerplads for mere eller mindre suspekte elementer og et centrum for handel med stoffer!

Fin plads på Copenhagen Camping

Men vores frygt blev gjort til skamme. Pladsen var super fin til vores behov og på den stikvej, vi boede, var alle andre også ganske almindelige turister og her var stille og roligt. Andre afdelinger af stedet er nok lidt værre og jeg fornemmede da også en sødlig lugt af “sjov tobak” fra en af de andre sideveje…

Søen ved Copenhagen Camping

Vi havde en hyggelig aften og camperen kunne sagtens rumme os 5 voksne plus 2 store Labber!

Nanna og Else i camperen

16.7.

Ud over denne start, havde vi intet planlagt på forhånd. Normalt ikke min stil, men dels havde jeg ikke “haft tid” til at planlægge, dels er jeg ved at lære mig selv at planlægge fra dag til dag. Det har også nogle fordele og her besluttede vi, at det skulle være vejrudsigten, der bestemte. Den sagde, at vejret i det østlige Sverige ville være langt bedre end vestpå og derfor satte vi kursen mod Ystad.

Ufrivilligt langt stop ved tanken…

Vi kørte over broen til Sverige og ad motorvejen til Ystad gennem smukt landligt landskab Da vi parkerede ved en tankstation, kunne vi ikke starte igen!!!! Øv øv og 3 gange øv. Især fordi det er sket en gang før derhjemme, men hvor værkstedet ikke kunne finde nogen fejl. Laaaaang ventetid på vejhjælpen i telefonen, men efter 1 1/2 time kom de og fik gang i dyret.

Orebackens camping i Sjöbo

Så kom overvejelserne: hvornår sker det igen?! Skulle vi køre videre og håbe det bedste? Eller prøve at finde et værksted i morgen? Vejhjælpens forslag var at vi kørte til byen Sjöbo inde i landet, 23 mins kørsel fra Ystad, hvor der var et værksted, der også havde Fiat. Så kunne vi overnatte der og prøve at få en tid i morgen.

Noget bedre end en p-plads foran et værksted…

Det virkede ikke attraktivt at tilbringe en dejlig sommerdag på et værksteds p-plads, så vi fandt en campingplads få km derfra. Den viste sig at være rigtig dejlig og én, vi alligevel kunne have valgt. Vi fik gået nogle dejlige ture, og kunne sidde ude og spise.

Fin skov lige ved pladsen, så Nanna kunne få en tur

17.7.

Fra Sjöbo kørte vi næste dag retur til kysten. Valgte at droppe værkstedet i Sjöbo. Selve værkstedet var også lukket, men reservedelsmanden kunne MÅSKE finde et batteri, men jo ikke sikkert, det var det, der var galt. Og skulle vi så selv sætte det i osv.
Heldigvis startede camperen også pænt, så vi kørte til en stellplatz ved Kåseberga.

Stellplatz ved Kåseberga

Kæmpestor og på en bar mark, og kostede 200 kr. Vi fandt en plads helt ude i højre hjørne op mod tennispladsen, der blev brugt til al leg. Fint vejr, så vi gik ned til de berømte Ales Stenar, vi også har besøgt i 2016 i forbindelse med en Bornholms tur.

Ales Stenar – et voldsomt tilløbsstykke (selvom man ikke kan se det her…)

Der var masser af mennesker og ikke lige Nannas kop te, hun trak voldsomt i linen. Hjemad via havnen. Dejligt vejr, men meget blæsende.

Sol og blæst ved kysten

Om eftermiddagen cyklede vi ad den befærdede kystvej hen til et fikasted med servering i haven. Jeg elsker at “fika”, et ord vi ikke har tilsvarende på dansk. Det dækker nemlig over mere end at få kaffe og kage, men også over det hyggelige og sociale i det.

Det første af mange fikasteder

Aftenturen blev samme tur som om dagen. Men nu med færre mennesker.
Eftersom intet er planlagt på denne tur, bruger jeg rigtigt meget tid undervejs på at planlægge næste træk. Jeg er så så heldig, at Henning hellere end gerne kokkererer, mens jeg “studerer”.

Lille fiskerhus i Kåseberga havn

18.7.

Dagen startede med at vi kørte efter en nationalpark, Stenshuvud, men p pladsen her var fuld, i hvert fald var der ikke plads til flere campere. Derfor direkte videre til Christinehoff slot. Jeg har jo noget med slotte….

Christinehoff slot

Efter en fin rundvisning kunne vi selv gå rundt og se nøjere på slottet og udstillingerne.  Meget interessant og vi brugte ialt 2 1/4 time på slottet indendørs.

Fin rundvisning, men slottet trængte til en kærlig hånd. De frivillige var slemt stolte over, at slottet nu var blevet malet udvendigt – i hvert fald på forsiden!

Der var bl.a. en udstilling af datidens instagrambilleder, samlet af en Ebba Piper. En slægtning til den foretagsomme Christina Piper, der byggede slottet. Her var tråde til Haffner familien i Danmark og til Wilhelm Dinesen, Karen Blixens far. Lidt sjovt, når jeg har gravet i dette i forbindelse med min halvbrors kusine, der havde relation hertil.

En person fra min halvbrors adoptivfamilie blev gift med Andrea von Haffners selskabsdame gennem 28 år. Så noget langt ude og ingen direkte adelig relation, men lidt har også ret…

Den danske del af slægten. Karen Blixens far, Wilhelm Dinesen, blev her kaldt familiens sorte får

Derefter kørte vi den korte tur til Alunbruket, hvor vi fikade på ægte vis i cafeen tæt ved. Skønt vejr, mens vi sad i haven ved det fine stråtækte hus.

Alunbrukets cafe – ren idyl. “Der ser helt dansk ud”, sagde en svensk dame til mig

Henning fik typisk svensk ostekage med hjemmelavet jordbærsovs, mens jeg fik mandel- citrontærte med lemoncurd- flødeskum til, mums. Og sørme om de ikke havde Roiboos te!

Alunbrukets cafe, set fra haven

Vi danskere kunne godt lære noget af det med at fika i stedet for at gå på værtshus og drikke alkohol…

Henning fik svensk ostekage

Jeg kunne sørme få Roibooste – dejligt

Til sidst gik vi en mindre tur ved Alunbruket. Der var ikke så meget at se ud over de store røde bakker, der reelt er slaggerbunker, men fint at gå der.

Alun er et metalsalt, der er blevet brugt i mange sammenhænge: farvning af og tryk på tekstiler, garvning af dyrhuder og skind, til at standse mindre blødninger osv.

Resterne af Pannehuset ved Alunbruket

Efter en times kørsel nåede vi Bromölla camping, hvor jeg havde booket en plads. Når vi ankommer sent, tør vi ikke andet end at bo på en campingplads og booke på forhånd. Det er en af ulemperne ved at rejse i højsæsonen. Vi kunne ved ankomsten vælge mellem flere pladser, og valgte en i hovedområdet, hvor der var læ. Men ellers var det bare en flad plads. Heldigvis med god afstand til naboerne.

Pladsen i Bromölla

Der var en fin sø meget tæt på, hvor det var fint at gå med Nanna. Men igen blæste det meget. Det lykkedes at nå at sidde ude i solen, inden den gik ned og vi spiste også ude.

Søen ved Bromölla

19.7.

Sol fra morgenstunden og første morgenmad ude. Jeg gik en tur med Nanna ned til søen og hundebadepladsen. Her blæste det meget, mens der var helt læ på vores del af pladsen.

Første dag med morgenmad ude. Vejret var generelt bedre end i Danmark, kunne vi forstå

Kørte først Til Listerhuvud national reservat. Lige som jeg havde ønsket. Kun en enkel anden bil, smuk natur og nu i Blekinge med flot havudsigt og nu med klipper.

Listerhuvud naturreservat, smuk natur og helt fredeligt

Startede på den korte blå runde, men fortsatte så ned til den lille by Hörvik. Ingen turisme, overraskende  nok, men flere camperpladser.

Gennem skoven ned til Hörvik

De fleste på asfalt og ikke hundevenlige, men i et hjørne 4 pladser med græs og lige ud til vandet. De var fantastiske og 2 ud af 4 var ledige. 200 kr. – nå men, vi havde jo booket på en campingplads.

Hörvik

Der var en redningsaktion i gang på havet, vi så de satte båden i vandet. Og så også en båd, der så ud til at have problemer.
Tilbage af samme vej. Godt 1 1/2 time og meget hundevenligt.

Nanna viser vej

Havde booket plads på Dalskärs camping i Bergkvara, fordi den lå på en tange, så der var udsigt fra mange af pladserne. Det gav en tur på 1 3/4 time ad motorvej, men der var ikke rigtigt andre muligheder. Ellers blev det bitte små veje og ville tage alt for lang tid. Henning er ikke så meget for de helt små veje, det kan jeg godt forstå, med det skrummel, vi kører rundt i. Jeg er til gengæld ikke meget for motorveje, så det bedste er hovedvejene.

Fin plads med super udsigt

Nogle gange kan det godt betale sig at råbe op. Vi fik først tildelt en – i mine øjne – meget dårlig plads, som det ville være meget svært at komme ind på, da den lå mellem en masse træer og dermed også i skygge. Så fik vi i stedet en lille, men fin plads og sørme om der ikke var søudsigt derfra.

En tur i søen

Vi gik en fin tur ud på spidsen af tangen. Det sidste stykke helt fredeligt og uden biltrafik og med mulighed for at Nanna kunne bade.

Bromölla

Desværre blæste det så meget, at vi måtte sidde inde og spise. Blæsten var lidt af en udfordring på denne tur. Næste gang skal vi nok have vores side- og frontstykker på, så de kan kobles på markisen.

20.7.

Dagens første mål var Örarevets nationalreservat, hvor vi gik ud til spidsen af tangen.

En superfin tur, endnu bedre end forventet. Der var og også en del mennesker, men slet ikke crowded. Skønt vejr, sol og nogle steder læ.

“Ud på tur – aldrig sur”

Gik 5 kvarter, det var perfekt timet, for lige da vi var retur ved bilen, begyndte det at regne voldsomt. Derefter gik turen til Mönsterå og ud til campingpladsen på den lille ø Oknö.

Flere steder kørte vi fra motor/motortrafikvejen, så turen blev mere spændende. Bl.a. kørte vi ind til Pataholm, en lille bitte malerisk by, der nu mest er en turistattraktion.

Pataholm

Fikade på en gammeldags cafe med fin have, men da der kom et par strint, trak vi indenfor, hvilket vi nu ikke havde behøvet. Men der var også fint inde. Fik kladdkaka, der er typisk svensk, en flad, snasket chokoladekage, bagt uden bagepulver.

Pataholm

Campingpladsen var en stor positiv overraskelse. Vi fik tildelt en super god plads, nr.3, direkte ned til vandet, det så er et hav.

First camp Oknö

Øland lå til højre, men vi kiggede ud på en anden lille ø, så det lignede, vi var ved en sø. Der gik en kørevej foran vores parcel, men kun til campister, der boede længere ude. Selve parcellen var megastor, dobbelt så stor som alle andre, og lige præcist, som jeg gerne ville have det: med høje fyrretræer, der kun var med grene i toppen og på naturgrund.

First camp på Oknö

Min Outdooractive app viste mærkeligt nok ikke stien rundt om øen, Oknöslingan, men den fandt vi og var meget positivt overrasket over denne.

Badeplads for hunde – det måtte Nanna straks prøve

Nanna kunne gå løs og der var kun ganske få andre. Hun kunne bade ved de mange små, fine badepladser, hvor der ikke var nogen. Vi gik hele Storøen rundt, det tog et par timer, mindst, så dagen kom op over de 20.000 skridt. 

Dejlig tur langs Oknöslingan

Efter gåturen besluttede vi at blive et ekstra døgn, for her var virkeligt dejligt. En super god dag og et super godt sted.

Afslapning efter gåturen

21.7.

Dejligt ikke at skulle bryde op og bekymre sig om næste destination, det gjorde jeg så alligevel…skulle lige kigge på næste mulige stop på turen.

Efter morgenmad ude i solen, gik vi resten af Oknöslingan, plus den lille ø Ramsö rundt. Det blæste og  der var ikke så megen sol, men stort set tørvejr, kun én lille byge. Igen en super dejlig tur med Nanna.

Efter nogle timer cyklede vi ind til byen, der var bemærkelsesværdig uddød, men ellers fin med gamle huse. Men så absolut ikke en turistby.

Fandt det lille bageri, hvor vi på Hennings opfordring satte os indenfor. Nyrenoveret, men i gammeldags stil, og var da også et meget gammelt sted. Fine kager.

Lilla Bakeriet i Mönsterås

Kørte derefter ud til Hembygdsmuseet, der planmæssigt havde lukket (lidt uklart på nettet). Det lignede i det hele taget noget, der var lukket helt og noget forsømt.

En slags frilandsmuseum med fine, gamle huse og et apotek og en lanthandel. Kiggede lidt ind ad vinduerne. En skam vi ikke kunne komme indenfor.

Dejligt med en cykeltur

Byen var på den måde lidt en skuffelse, men selve øen Oknö var fantastisk, synes jeg. En lille perle. Tilbage på øen cyklede vi både Lilleøen og Storøen rundt, også dejligt.

Vi spiste til aften udenfor i solen, hvilket betød, vi måtte rykke over på den anden side af kørevejen, men det var ikke noget problem.

“Hvor romantisk”, sagde den hollandske nabo til os, da vi sad og spiste med bordet placeret ned mod vandet

Absolut den bedste plads, vi var på på denne tur. Men det var også en First camp og ikke helt gratis.

22.7.

Gråvejr, men dejligt og helt stille vejr om morgenen. Jeg havde booket en stellplatz uden for Västervik, plus bord på en restaurant kaldet Matkultur, der lå ved museet på øen ud for Västervik. 12 min på cykel og 3,6 km fra stellplatzen. Vi satsede på tørvejr…

Fin og billig stellplatz i cykelafstand fra Västervik

Stellplatzen var bare en p plads ude i ingenting, men med græs til Nanna at ligge på. Og bedst af alt, der lå et naturreservat, Gransö, lidt ude på spidsen.

Gransö naturreservat

Kørte til Västervik i et stræk, men det tog også kun ca. 1 1/2 time. Kørte ud til spidsen af Gransö naturreservat og gik en fin tur der. Kort efter starten kom vi forbi en lille bitte cafe, bare et privat hus, hvor ægteparret serverede hjemmebag og kaffe. Det fik vi så, 88 kr for kaffe og te, samt to kager.

Kaffe og kage i den lillebitte cafe, der reelt bare var terrassen ved et privat hus

Gik derefter videre, i alt ca. 2 timer inkl pause. Bl.a. ud til spidsen af en halvø, hvor der var flot skærgårdsmilø.

Dejligt også at opleve lidt skærgårdsmiljø


Så tilbage til stellplatzen, der i mellemtiden var blevet udsolgt. Pladsen ved siden af os plus den tilsvarende (yderste) i den anden ende var blokeret, men rigtigt mange suste derind og troede de kunne booke den. Vejret var desværre ikke helt til at sidde ude. 
Jeg overvejede at ændre booking til slottet lige overfor, der viste sig at have en restaurant for alle. Men holdt fast i Matkultur- stedet og det var godt, vi gjorde det!

Cyklede først helt ind til Västervik, da vi havde en halv time at gøre med. Supernemt og fint at cykle, vejret var blevet super med sol.

Cykeltur til Västervik, hvor der var et vældigt gadeliv

Vi var inde og runde bymidten der summede af liv og med fyldte fortovsrestauranter. Dejligt at se og sørme heldigt med vejret. De andre byer, vi har set, har været noget udgåede. 

Det fremgår ikke lige af billedet her, men der var et vældigt leben inde i byen

Vi fik et helt fantastisk bord i hjørnet af en pavillon, der var lukket til 3 sider og med super udsigt over vandet og byen. Som prikken over i´et, fik vi fuld fornøjelse af aftensolen lige ved vores bord. Fik en rigtig god rødvin, der derhjemme koster 150 i butikkerne. Her kostede den 585 svenske, lig 350kr – det kunne vi ikke få den for derhjemme! 

Det perfekte bord, det perfekte sted, den perfekte aften…

Forretterne var super, Henning fik carpaccio af hjortefilet, jeg mousse af heltfisk. Vi skulle dog have taget fisk til hovedret. Men tog vildsvin, der var mere en slags gryderet og med en vildsvinepølse til. Lidt rustikt, men ok. Henning fik en lakridsfudge til dessert, med olie og salt, mums ( jeg smagte den..) og jeg lækker dessert med 4 slags chokolader.

Henning var også vældigt tilfreds

Vi kom af med ca. 1000 danske kroner, det havde vi bestemt ikke kunnet få det for derhjemme. En meget vellykket aften og godt vi også fik prøvet at komme ud at spise på denne tur.

23.7.

Kørte direkte til Växsjö, ca. 2 1/2 time, hvor jeg havde booket en plads. Måske ikke så spændende en plads, men vil gerne have et bad, plus have booket en plads, plus det var på ruten hjem. Havde dog ikke studeret vejrudsigten nok, for østpå var der sol og 21 grader, mens vi nærmede os “dansk” vejr her på vej mod vestkysten. Mads sendte et billede af sjaskregnvejr i DK HELE dagen, uha uha.

Vi fik en plads, der viste sig at være mikrolille, kun beregnet til et minitelt. Fik at vide, vi skulle bakke ind af sikkerhedsgrunde, men det var slet ikke muligt. Der var en stor klippe bagtil og måske kun 3 m at gøre med. Mig ned i receptionen igen – vi havde i øvrigt betalt 410 kr for pladsen! Fik så en ny lige overfor, den var større. Pigen i receptionen rystede på hovedet af sin kollega. Men da jeg nåede tilbage, kunne bilen ikke starte igen!!!!
Så ned igen igen og få lov til at blive på den lille plads. Henning havde heldigvis parkeret, så vi ikke holdt ude på vejen og kun ragede 1 – 1/2 m ind over en anden lille bitte plads ved siden af. Den ville de så holde fri, det var fint.

Vi overvejede, men besluttede ikke at få vejhjælp samme dag. Så ville vi kunne flytte på den anden plads, men nok ikke starte næste morgen. 

Fik det bedste ud af det og gik gennem skoven ud til næsset, hvor der var et fint fikasted, der tilmed havde lækre vafler med flødeskum og jordbærsyltetøj. 65 kr pr mand, dvs.39 kr, det var til at høre.

Lækre vafler

Det var planmæssigt blevet overskyet efter vi kom, men stadig ok lunt. Der var også en berømt ruin, Kronenburg, men man kan ikke komme derud.

Kronenburg-ruinen

Vi gik hjem ad kørevejen på Henning opfordring. Her var der mange store luksushuse, der måske var sommerhuse, måske helårs? I hvert fald noget a la Fedet. Ca.50 min hver vej.

Dette hus var måske ikke så luksuriøst, men meget svenskt, og med et fornemt legehus

Henning fik lånt et ekstra kabel fra en tysker, så bilen kunne blive ladet lidt. Og så kunne den starte, så det var nok batteriet, tænkte vi. Beslutningen blev – efter moden overvejelse – at Henning skulle ringe til et autoriseret Fiat værksted her i byen næste morgen. Kunne de tage os samme dag OG fejlfinde OG løse problemet, ville vi blive her og gå rundt i byen imens. Der var lovet forbavsende godt vejr.

Aftentur ved campingpladsen i Växjö

Ikke så spændende at bilproblemer skulle fylde så meget, så nu ville jeg sådan set bare gerne hjem, også da vejret ikke var for godt. Men det var det jo heller ikke i DK, tværtimod! Pladsen og området var bedre end forventet, og med fine badepladser mv.

24.7.

Ingen problemer med at starte, heldigvis! Det var ikke muligt at få bilen på værksted, det var midt i sommerferien og alt var lukket, så vi besluttede at tage de godt 6 timers kørsel til Hadsten. Skidt med færgebilletten, vi ville ikke turde køre om bord på en færge, hvis bilen så ikke ville starte, når vi skulle i gang. Vi holdt pause i Bjæverskov, fik ladet bilen og gået tur med Nanna. Hjemme igen i Hadsten sidst på eftermiddagen efter en lidt afkortet, men bestemt dejlig tur.

Også dejligt med en gåtur ved Bjæverskov


Highlights

Sveriges smukke natur
At fika på de mange hyggelige steder
Middagen på Matkultur
Gode gå- og køreture
Oknöpladsen og øen som helhed, herunder Olnöslingan
Billigt rejseland

Restaurant Matkultur i Västervik

Overnatning

1. Copenhagen camping.

2. Orebackens camping, Sjöbo, 370 sv. kr inkl el

3. Kåseberga Stellplatz, 200 sv.kr uden el. Kan ikke bookes

4. Bromölla camping, 350 sv. kr inkl el

5. Dalskärs camping, Bergkvara, 435 sv. kr inkl el

6. First camp Oknö, ved Mönsterås. 2 nætter a 490 sv.kr inkl el

6. Stellplatz Bondbackan på halvø uden for Västervik. 200 kr inkl el. Kan bookes

7. Växjø camping, 435 kr ex. el

Det blev således mest campingpladser, hvilket skyldes, at det var midt i den absolutte højsæson. Vi turde ikke satse på stellpladser, der ikke var reserverbare. Så ville vi skulle skynde os dertil uden at kunne gå tur eller andet undervejs. .

Kåseberga stellplatz

Turen kunne derfor være gjort meget billigere, men omregner man til danske kroner, er det stadig en billig ferie.
Var det ikke fordi, vi havde lånt sommerhuset ud, havde vi næppe taget afsted på dette tidspunkt. Men med det regnvejr, der var i Danmark i denne periode, var det omvendt godt, vi smuttede over sundet, hvor vejret var bedre.

Gransö naturreservat

Vi kom ikke så langt omkring, men er også ved at lære, at man ikke behøver at køre så meget, men at det handler om at opleve noget, dér hvor man er.


Camperen rundede et “magisk” tal på turen

Tips og tricks
Efter hjemkomsten fik vi sat nyt batteri i camperen – efter forgæves fejlsøgning flere gange. Og er desuden udstyret med egen lader samt en booster, der kan det samme som vejhjælpen. Nu tør vi køre sydpå inden så længe – og kan tilbyde andre nødstedte starthjælp, hvis det skal være! Måske er det livrem og seler, men giver os omvendt ro i sjælen.

I Kåseberga oplevede vi, at der- lige ved siden af stellplatzen – var en alm. p plads, som i udstrakt grad blev brugt af campere til overnatning. Det er vist ikke helt meningen, men det var gratis mellem kl 20 og 8 morgen, så det fristede mange.

Bookbare stellplatzer vinder frem og det er lige noget for os. Selvfølgelig en smagssag, for det giver også bindinger, men for os er det rart, at vi kan nyde dagen med div. ture og seværdigheder, velvidende at der står en plads klar til os. Og stellplatzer er stadig en del billigere end en almindelig campingplads.