Egholm og Aalborg

”Kulturklubben” havde planlagt et besøg på Kunsten (kunstmuseet) i Aalborg. Men solen strålede og det var varmt, så jeg foreslog, at vi ændrede til noget lidt mere sommerligt. Vi ville alligevel spise på et sted langs fjorden, og i jagten på et sådant, bemærkede jeg pludselig den lille ø Egholm, der ligger i Limfjorden, lige ud for Aalborg.

Dér skal vi da til, udbrød jeg – jeg har jo en kort, glorværdig fortid som serveringspige på Egholm kro, og det er jo “kun”….øhh, ca. 41 år siden 😳 Kroen lever i bedste velgående, kunne jeg se, og serverer hver dag i juni, juli og august en buffet med hjemmelavede specialiteter og div. “gårdprodukter” for kun 165 kr. I folderen, der er lavet over Egholm, fremgår også, at der er fire vandreruter på øen.

Kulturklubben klar til afgang

Så der var ikke noget at betænke sig på, og vennerne var da også med på spøgen. Færgen går hver halve time (hel og halv) her i sommerperioden, og sørme om den ikke er gratis for børn og pensionister. Voksne koster 20 for for en retur, og som den eneste i selskabet “nød” jeg at købe en sådan…

På vej over med Egholm færgen

Solen strålede og der var ikke et øje tørt, da tøffede over fjorden og nød den kun fem minutter lange sejltur.

Ankomst til Egholm, kroen ses i baggrunden

Vi startede med at gå den korteste (røde) rute, der var sat til en times tid. Vi brugte nu kun 45-50 minutter.

Sti på Egholm

Derefter ventede den lækre frokost og da vi havde bestilt bord på den overdækkede terrasse, fik vi et bord i forreste række med flot udsigt til fjorden og Aalborg.

Skygge, læ og udsigt – hvad mere kan man ønske sig

En ung, særdeles serviceminded pige bragte os drikkevarer, for maden var der ikke noget at rafle om – buffetten er eneste mulighed. Koldt postevand ad libitum er gratis, dejligt. Der var absolut pænt fyldt op til frokost, selvom det var en tirsdag.

Den overdækkede terrasse var der ikke i min ungdom

Men det var i starten af juli måned, så mange har jo fri. Publikummet var nok mest ældre, men der var folk i alle aldre, bortset fra de helt unge.

Indenfor ligner kroen mere sig selv fra for 41 år siden.

De unge var til gengæld rigt repræsenterede, da vi efter frokosten tog færgen tilbage og gik langs fjorden ind mod byen.

Hjemturen foregik med den lille ekstrafærge

Hvor er der sket meget siden vi læste og boede i Aalborg for over 40 år siden! I dag er det et eldorado for ikke mindst unge mennesker – bl.a. med et kæmpe udbud af  nybyggede ungdomsboliger helt ned til fjorden. Vores yngste bor, som det er nogle bekendt, i det lækreste  lejlighedskompleks “Larsen Waterfront” – lige ned til fjorden og med en fantastisk udsigt fra den 50 kvadratmeter store lejlighed, der kun koster ca.3500 kr om måneden. Nå, det var et sidespring, men pointen er, at herlighederne ingen ende vil tage. Tæt på de lækre ungdomsboliger ligger det nye og flotte havnebad og her er også en særdeles tiltalende promenade med have mv. Alt dette kendte vi fra besøg hos yngstemand.

Masser af badegæster i det nye friluftsbad

Men at der også er et helt nybygget (2017) friluftsbad længere ude langs fjorden – lige ved siden af Egholmfærgen – anede vi ikke. På denne skønne sommerdag var der sort af mennsker, som sagt mange unge, men også børnefamilier og andre. Et kæmpe kompleks, der også udmærker jeg ved sin flotte arkitektur, hvor alt er lavet i træ.

Det nye friluftsbad er også en fryd for øjet

Det næste syn, der møder én, når man slentrer ind mod byen, er boligområdet Fjordbyen. Det første man ser er styrehuset fra en gammel fiskerbåd, der er bygget udenpå et træhus – og tankerne ledes straks hen på Christiania eller Nordhavnen i København (som der så ud, da vi var der).

Kreative huse i Fjordbyen

Fjordbyen består af små, selvbyggede og ofte meget farverige huse, som bærer præg af, at her bor en del kunstnere. Byen begyndte at spire frem i 1930’erne, hvor mange af byens fattigfolk supplerede deres sparsomme indtægter med fiskeri. De fattige fiskere brugte skurene i Fjordbyen til at opbevare deres garn og fiskegrej.

Fjordbyen

I dag er de små fiskeskure bygget om til boliger, og området har fået officiel status som kolonihaveforening. Sjovt og dejligt så det (meste) ud, og med en fælles have med strand og bademulighed.

“Alles have” hedder fællesområdet i Fjordbyen

Lystbådehavnen var næste seværdighed på gåturen og den kendte vi fra vores unge dage. Nu ligger her også et maritimt museum, bl.a. med en kæmpe ubåd i det udendørs  udstillingsområde.

Lystbådehavnen var en gammel kending

Sidste stop var det helt nye streetfood område, der var meget spændende og gennemført. Masser af boder, sjove udsmykninger og også udendørs borde/bænke lige ned til vandet.

En skam vi ikke var sultne! Men kaffe/øl/vand kunne vi klare. Hvem der var ung/studerende i Aalborg i dag med alle disse nye tilbud.

Aalborg streetfood

Vi kunne sagtens have fortsat helt ind til centrum, men to gange  hunde ventede os derhjemme, så det må blive vi en anden gang. Mega spændende at se et helt nyt og anderledes Aalborg – kombineret med et nostalgisk gensyn med Egholm – en perfekt blanding 😊

Aalborg streetfood – og her var masser af mennesker midt på eftermiddagen