New Zealand har altid stået øverst på listen over rejsemål. Men det var en absolut umulighed at rejse dertil, mens vi arbejdede. Dels pga. turens længde, dels fordi vi ville rejse dertil om vinteren – og der kunne vi da slet ikke holde så meget fri.
Men nu er vi frie fugle og d. 2.februar 2017 startede den store New Zealand tur med en togtur til Aalborg samt indenrigsfly til København.
Fordelen var bl.a., at bilen kunne stå i garagen hele ferien og huset dermed se beboet ud. Derefter videre med en Boing 777 til Singapore med Singapore Airlines. Dejligt luksuriøst…
Singapore på 3 1/2 dag
Her var stof nok til meget længere tid, men vi fik dog et fint indtryk af byen/ministaten, selvom vi var zombier det meste af den første dag pga. 12 timers flyvetur og tidsforskel på 7 timer. Her var rent, trygt og grønt, trods de mange skyskrabere. Befolkningsantal som DK, bare samlet på et område svarende til Bornholm. Så ikke underligt er husene her meget høje! Vores IPhones var latterligt små her, alle (turister) rendte rundt med smartphones på størrelse med en tv-skærm…Her var pænt hot (28-33 grader) og kun lidt køligere om aftenen – men anledning til skønne aftener udenfor.
Vores hotel – Furama Riverfront – var meget fint og centralt beliggende. Vi blev opgraderet til et nyrenoveret værelse.
Med i pakken fra My Planet var gratis entre til et utal af attraktioner, hvoraf vi kun nåede en brøkdel. Men sparede i hvert fald 1000 kr.
Udsigten fra hotelværelset. Selvom der er masser af skyskrabere i Singapore, er der også masser af grønt.
På andendagen spiste vi på et lokalt sted med kinesisk mad. Det lykkedes at styre udenom ‘andefødder i egen sovs’ og den slags…
Det vi fik, smagte fint.
Man drikker øl til maden her. Jeg er ikke den store øldrikker, men slet ikke tosset til kinesisk mad…
Dejligt med River Walk, der gik på begge sider af floden. Det var varmt, men slet ikke ulideligt at gå langs floden.
Her er mange spektakulære højhuse. Dette ligner et kæmpe skatboard, der er lagt ovenpå 3 søjler. Komplekset rummer bl.a. hotel og casino.
Gardens of the Bay – fantastisk ‘futuristisk’ have
Vandfald i Cloud Forest Dome i Gardens of the Bay
Hotellet havde naturligvis en kæmpe pool – på 5. etage!
Skønt med en dukkert efter dagens strabadser. Og vi havde den næsten for os selv.
Dr. Livingstone, I presume…
Hv efterlod desværre sin fine Stetson hat (afskedsgave fra kolleger!) i omklædningsrummet på hotellet…
Brugte en hel dag i Singapores berømte Zoo, der bestemt også er for voksne. Lidt som at gå i en jungle med dyrene omkring sig, der er store, grønne indhegninger. Når man skulle se dyr fra vores breddegrader gik man naturligvis IND i lukkede huse med afkøling – alting er omvendt her…
Singapore by Night – flot syn
SÅ var mor glad! Efter en middag på indonesisk restaurant, der kun serverede vand til og en kinesisk ditto, hvor man drak øl, sluttede vi på 3. dagen på en italiensk, hvor man kunne få pizza med ruccola og proscuitto og en god Ripasso.
Sidste 1/2 dag tilbragte vi bl.a. i den smukke og fredelige Fort Canning Park, højt over byens larm.
Der er mange flotte højhuse i Singapore
I den særdeles luksuriøse VIP lounge i Singapore AirPort, hvor vi ventede på flyet til NZ.
Sydøen
Vi brugte ca. 2/3 af tiden i NZ på sydøen, efter anbefaling. Det passede også fint til os. Starten i Christchurch var lidt skræmmende. Vi havde ikke forestillet os, at byen stadig var så præget af jordskælvet i 2011, som tilfældet var. Selvom genopbygningen kører på 6. år, står mange bygninger fortsat meget medtagne.
Efter Christchurch var det dejligt at komme ud på landet. Første stop ved smukke Lake Tekapo var bevidst lagt, så det lå tæt på Mount Cook, hvor der er en efterspurgt naturcampingplads. Så kunne vi være fremme rimeligt tidligt næste dag.
Efter et dejligt ophold ved Mount Cook, der er NZs højste bjerg, blev kursen sat mod Oamaru på østkysten. Her deltog vi en seance, hvor vi sad musestille i tusmørket og så de små, nuttede, blå pingviner gå i land for natten.
Næste stop var Dunedin, hvor vi besøgte Royal Albatros centret på halvøen Otago og så kæmpealbatrosserne – eneste sted, de yngler i nærheden af beboede områder.
Herefter besluttede vi at tage hele turen ned langs Sydkysten gennem nationalparken The Catlins.
Vi vidste godt, det kunne blive en lidt våd og kølig omgang, men vi var beredt med skiundertøj og regntøj. Et highlight her var grotterne Cathedral coves.
Da vi nåede over til vestkysten og skulle på forudbestilt heldagssejltur på Doubtful Sound, var det godt, at vi også havde bestilt plads på den lille, private campingplads tæt ved, for her var for første gang fuldt hus.
De fleste tager den mindre tur på Milford Sound, som også er meget billigere, men vi ville gerne prøve Doubtful Sound, der er den mest “uspolerede”. Vi havde da også en spændende tur, selvom mor her forgæves spejdede efter delfiner…
Queenstown er en kendt “adrenalinby”, med alle former for halsbrækkende udfoldelser, så dér strøg vi hurtigt igennem. Til gengæld var vi meget glade for at vi kørte videre ud til Glenorchy, og ikke mindst helt ud til Lake Sylvan.
Her gik vi en dejlig tur ud til den skønne og helt fredelige sø, hvor vi var næsten alene.
Lake Wanaka var også sat til at være et stop på turen, omend vi ikke fik selve søen så meget at se. Men det var et passende stop inden vi kørte gennem Haast passet og ud til vestkysten. Her ligger de berømte gletchere Franz Josef og Fox Glacier.
Forinden havde vi et dejligt ophold på naturcampingpladsen ved Lake Paringa. Vi sprøjtede os vældigt med den indkøbte gift mod sandflies, men det var nu slet ikke så slemt med deres angreb som frygtet. Ikke det samme som, at man ikke skal tage dem alvorligt, for det kan kradse og sårene vædske i meget lang tid bagefter. Hv fik en del stik på tidspunkter, hvor han ikke havde sprøjtet sig, mens jeg ikke fik et eneste. Det er mest på vestkysten, de er en plage, men vi så dem også i hobetal ved en sø midt på sydøen – så her skulle vi ikke bo!
For os var højdepunktet på vestkysten så absolut Pancake Rocks på nordvestsiden. Fantastiske naturformationer formet som “stabler af pandekager”.
Da vi som nævnt ikke skulle nyde noget af at opholde os i sandflies land på vej til nordkysten af sydøen, tog vi en dyb indånding og kørte direkte derop. Til gengæld tilbragte vi så en del afslappende dage på den dejlige og lune nordkyst.
Her var vejret super godt og sommerligt. Vi boede flere steder på nordkysten, bl.a. ved Pohara, Mapua, Nelson og Picton, alle dejlige steder.
Skønt at tage det lidt med ro efter mange dage med en del køren. Og hyggeligt at mødes med venner fra DK, der også kunne foreslå gode steder at bo.
Vi havde hjemmefra bestilt færge til nordøen. Kunne godt laves om undervejs, men det kom til at passe meget godt. Vi fik så ikke så lang tid på nordøen, men fik alligevel besøgt en del dejlige steder.
Herunder Tongariro nationalparken og de thermiske fænomener ved Roturoa, hvor vi også stiftede bekendtskab med Maori traditionerne.
Igen var det en naturcampingplads der stod for den smukkeste naturoplevelse – pladsen ved Okareka lå særdeles smukt helt ned til søen.
Endelig fik vi set en smule af Coromandel halvøen, hvor vi ved Hot Water Beach naturligvis skulle prøve at grave et hul på stranden og bade i det varme vand, der piblede op.
Auckland var endemålet og vi havde valgt en overnatning i byen inden turen gik hjemad. Det var fint, men også tilstrækkeligt, virkede ikke som om byen havde voldsomt mange attraktioner.
Hjemturen var en “kold tyrker”! Vi havde – i samråd med Rejsebureauet My Planet – besluttet at flyve hjem uden ophold undervejs, ud over det nødvendlige flyskiffe i Singapore. “På det tidspunkt vil i sikkert bare gerne hjem”, som de sagde, og det holdt helt stik. Men to mega flyveture og en del ventetimer i Singapore imellem – det var hård kost. For da vi endelig nåede København, skulle vi jo lige flyve til Aalborg, med bus til Banegården, og med tog hjem til Hadsten. Men skidt, vi kunne jo bruge al den nødvendige tid til at blive os selv igen, vi skulle jo ikke op og på arbejde. Skønt at være hjemme igen efter en fantastisk tur. Vi kommer nok ikke lige dertil igen, dertil er der for langt. Men vi er meget glade for at have oplevet New Zealand.
RUTE
Christchurch-Lake Tekapo-Mount Cook-Oamaru-Otago halvøen-Dunedin-The Southern Scenic Route (Catlins National Park)-Manapouri-Doubtful Sound-Glenorchy-Wanaka-Lake Paringa-Greymouth-Punakaiki-Motueka-Pohara Beach-Mapua-McKee Memorial Reserve-Nelson-Picton-Wellington-Paraparaumu Beach-Okahune-Tongariro National Park-Lake Taupo-Lake Okareka-Roturora (Te Puia og Redwood forest)-Hot Water Beach-Coromandel by-Auckland
HIGHLIGHTS
Singapore
River Walk
Garden of the Bay
Singapore Zoo
Voucherne fra Singapores Airlines
Sydøen
Restauranten 27 Steps i Christchurch
Mount Cook (herunder turen over hængebroerne)
Pingvinerne, der vraltede i land i Oamaru (østkyst)
Otagohalvøen (sæler og Royal Albatros centre (østkyst)
Catlins (herunder Cathedral Coves) (sydligst)
Doubtful Sound (heldagssejltur) (vestkyst)
Gåtur til Lake Sylvan uden for Glenorchy (v. Queenstown)
At bade i søen ved naturcampingpladsen ved Lake Paringa (vestkyst)
Campingpladsen i Greymouth
Pancake Rocks (vestkyst)
Nelson By (hyggelig by – efter NZ standard)
At bade i det varme vand ved Pohara Beach
Mødes med venner på campingplads i Mapua og spise på stedets restaurant “The Boat Shed”
Campingplads og by, Picton
– hele nordkysten af Sydøen er dejlig og med godt vejr
Nordøen
Te Papua (nationalmuseet i Wellington, book 1 times guided tur)
Tongariro Nationalpark (gåtur til vandfald)
Okareka søen (naturcampingplads) – søer i det hele taget, også til badning
Roturua området (Maori kultur og thermiske fænomener (gejsere mv)
At bade ved Hot Water Beach (Coromandel halvøen)
Gode ting ved New Zealand
Trygt og nemt rejseland (veje, sprog, sikkerhed)
Det særdeles imødekommende folkefærd og den gode service
Helt fantastisk natur, forskelligartet ligesom USA, men ikke så langt mellem forskellige former for natur
Godt klima generelt, ikke for varmt, ikke for koldt, sommer om vinteren
At opleve Singapore på vej hertil
Billig diesel (min mands indspark 😉)
At rejse i luksus campervan – der bl.a. giver mulighed for at bo (godt) på naturcampingpladser
Knapt så godt
Rejsetiden! Noget af en heftig tur med 2 gange ca. 12 timers flyvetid…
Venstrekørsel – men man vænner sig lynhurtigt (bortset fra som fodgænger)
Sandflies, men reelt ikke noget problem, hvis man tager sine forholdsregler (jeg har ikke fået et eneste stik!)
Det er bestemt ikke billigt- dyr rejse og priser lidt som i DK
Kræver god tid, min 3-4 uger
Men har man tid og økonomi til det, så er det bare med at komme afsted!
PS. Fik pga. nyligt jordskælv i Kaikoura ikke set hvaler, som altid har været min store drøm – eller ‘bare’ delfiner…så ny rejse til sted, hvor dette er muligt, er jo næsten en nødvendighed 😉
BEDSTE CAMPINGPLADSER
Okareka (naturcampingplads)
Mount Cook (naturcampingplads)
Lake Paringa (naturcampingplads)
McKee National Reserve (naturcampingplads)
Lidt tal
Vi kørte ca. 4000 km
Vi gik 405.000 (registrerede) skridt, svarende til ca. 278 km
Vi brugte ca. 26.000 kr til campingpladser, mad, diesel og seværdigheder
Rejsebureau (My Planet) kostede ca. 70.000 kr for fly, campervan og enkelte hoteller
I alt har vi brugt ca. 96.000 kr
TIPS
Vi fik at vide, vi skulle pakke i bløde tasker, da der ikke er plads til store, hårde kufferter i vores Mercedes Sprinter campervan. Det var absolut et godt råd. Bilen er super til to voksne, da den har alle bekvemmeligheder, men samtidig er smal og ikke for lang, så den er nem at parkere. Men den er dyr! Og der skal redes op hver aften…
Voucherne, der følger med til brug i Singapore, når man rejser med Singapore Airlines, var et hit. Dels blev vi hentet og bragt til og fra hotellet, dels var der kuponer til et utal af attraktioner, som repræsenterer en værdi af mange tusind kroner. Det kan i det hele taget anbefales af “bide snapsen over i to” og tage nogle dage i Singapore, inden man flyver videre. Jo ikke hver dag, man kommer på de kanter…
Book 1 times rundvisning i Nationalmuseet Te Papa. Det giver mulighed for at se highlights på kort tid. Ellers kan det være svært at finde ud af, hvor man skal ende og begynde.
Campingpladser: det er en god ide at skifte mellem (de billigere) naturcampingpladser og alm. campingpladser (her boede vi på Top 10 pladserne). Naturcampingpladserne ligger naturskønt og ofte kan man bo lige ned til en sø eller lign.
Husk at ankomme i god tid, ca. midt eftermiddag (i hvert fald i februar). Her kan man så ikke få et bad, og så er det rart dagen efter at komme ind på en alm. plads med div. faciliteter, herunder bad og evt. også pool.