Norge i camper og hytte

22.-30.7.2021

Det var meningen, vi skulle være i sommerhuset hele sommeren, nu vi havde fået hundehvalp. Men så var det lige, at søn og svigerdatter brændte inde med en helt fantastisk hytte i Norge…De havde betalt for den, men kunne ikke komme afsted pga. Coronareglerne. Det kunne vi, der var færdigvaccinerede, derimod. Det var nærmest håbløst at finde overnatning med hund på vejen derop på dette sene tidspunkt, men så nappede vi da bare camperen, der på den måde fik sin første udlandstur.
Det lykkedes at finde 8 dage, vi kunne være væk, så det blev til 5 nætter i superhuset og 3 nætter i camper på ud- og hjemtur.

Farvel til Danmark, goddag til Norge

På vej til hytten

Det er ikke helt billigt at få camperen med på færgen, men sådan måtte det være. Vi sejlede med Fjord Line, der er billigere end Color Line. Heldigvis måtte vi have Nanna med op, hvis vi opholdt os på agterdækket.

Vi hyggede os med Nanna på agterdækket

Vejret var fantastisk med strålende solskin og fine temperaturer og allerede mens vi ventede på færgen fik Nanna leget med en anden hund, så det var en god start.


Vi ankom til Kristiansand efter kun 2 1/4 time med katamaranfærgen. Jeg havde udset mig et sted, vi kunne holde med camperen for natten – ved Lindesnes Fyr, helt på sydspidsen af Norge.

Så er vi på farten i Norge

Der var 1 1/2 times kørsel dertil, hvilket var passende, når vi skulle tage hensyn til Nanna.
Her var der dog overfyldt af alm. biler, så vi var heldige at få plads på den nærliggende campingplads, Lindesnes camping og Hytteudleie.

Lindesnes camping

Oven i købet var vi så heldige, at vi kunne parkere, så vi kunne se havet – som stort set de eneste.

Udsigt fra camperen

Pladsen lå ned til en lillebitte vig, Stolpevika. Det blæste rigtigt meget, hvilket er normalt på dette sted, men ellers var det fint vejr.

Den nærliggende ferieby med havn

Vi gik bl.a. en tur hen til et nærliggende feriested med en lille havn og charmerende huse.

Jeg elsker skærgården, og havde derfor udset mig dette sted at overnatte

Kort tid efter vores ankomst kl 14, var der fyldt op på pladsen, så man skal ikke ankomme for sent her i højsæsonen.

Den lille Stolpevika ved campingpladsen

Næste dag, der også bød på flot sommervejr, gik turen mod Stavanger. Her efter fortsatte vejen i en tunnel, der var hele 15 km lang!

Jeg talte ikke mindre end 36 tunneller mellem Kristiansand og hytten i Suldal. De allerfleste fra Stavanger og længere nordpå

Men der var næsten ingen trafik, så ikke ubehageligt at køre der. Vi dukkede op igen ved byen Tau og fortsatte til Wathna camping, der lå ved en sø/elv.

Wathna camping

Der var en rar stemning på pladsen, der også var godt fyldt op, men det var også lørdag. Vi snakkede med nogle unge mennesker, også med hund, der holdt weekend på pladsen. De boede ellers i Stavanger, men var fra Litauen.

Ved Wathna camping

Nanna havde fornøjelse af at kunne løbe rundt i vandet, og der var også nogle, der badede. Det var dog for koldt for os.

Nanna havde det sjovt ved vandet

Næste dag kørte vi via Hjelmeland, hvor verdens første hydrogenfærge lige er indsat. Dvs. den sejler på brint, der slet ikke forurener og hvis spildprodukt er vand. Det mest forekommende stof i verden sågar, men desværre meget dyr at udvinde. Men det lover da godt for menneskeheden, at der faktisk findes sådanne alternativer! En lille overfart på ca. 20 min.

På den helt nye hydrogenfærge

Hyttens ejer, Trygve, lod os komme, når vi ville. Han havde på forhånd sagt god for, at vi kunne parkere camperen på en plads nede ved vejen, og desuden bedyret, at vi kunne køre det sidste stykke med den, selvom vejen var meget smal. Det gik da også, men en smule nervepirrende det sidste stykke.

Det gik lige med at parkere camperen, så de andre beboere stadig kunne komme forbi. Der lå 3 hytter op ad bakken, og “vores” var den øverste

Hytten lå i Rogaland i Suldal. Den var meget højtbeliggende, og havde dermed en suveræn udsigt.

Sikke en udsigt!

Helt fantastisk hytte

Vores besvær med at komme hertil blev dog belønnet: udover den suveræne udsigt var det ikke en “hytte”, men et stort og meget flot hus.

Meget lækkert hus

Smagfuldt indrettet i Ikea stil, men med et personligt touch. Meget fint til 2 personer, da vi ikke brugte overetagen (med smal trappe og to værelser plus alrum) og heller ikke de to værelser nedenunder. Men stue/køkken/spisestue samt bad og soveværelse var perfekt.

Hyggelig stue

Der var den mest fantastiske terrasse og fin græsplæne, mange steder at sidde osv.

Absolut ikke ringe at sidde her!

Men der var også minusser i vores situation: der var mange mørke og smalle tunneller og de var ikke cykel- og slet ikke gåvenlige.

Mørk tunnel forude…

Der var ingen steder, man lige kunne gå tur, ud over langs vejen, men der var nu stadig fint at gå. For der er skisme smukt i Norge!

Så smukt…

Det var helt fortryllende at sidde ude og grille om aftenen og nyde udsigten over fjorden og området – stadig i det mest fantastiske vejr.

Aperol på terrassen, mens der er gang i grillen

Men skulle jeg bo der i længere tid, ville jeg føle mig indespærret. Især pga. hvalp og camper, der ikke er den bedste kombi med området her.

Dejligt overdækket del af terrassen

På tur i området

Når vi ikke nød livet ved hytten, gik vi ture, cyklede eller kørte i camperen.
Bl.a. cyklede vi hen til en lille vig ved Foresenet.

Der var nogle få andre, men slet ikke overfyldt. Jeg tog en badetur – dejligt at blive kølet af – ligesom Nanna var ude i vandet. Hun svømmer ikke, men vil gerne soppe.

Den lille badevig ved Foreneset


En anden dag cyklede vi til den lille by Jelsa. En fin tur på ca. 9 km hver vej. Tunnelen, vi skulle igennem, var uoplyst og kølig, men man kunne næsten med det samme se lyset i den anden ende.  

Kirken i Jelsa

Jelsa havde skole, kirke og en mindre butik og selvom det begyndte at regne, var det fint at gå rundt her.

Jelsa i regnvejr

Hjemme igen kunne vi sidde ude under markisen og spise, en dejlig oplevelse, hvor vi stadig kunne nyde udsigten.

Også charmerende i regnvejr

På 3. dagen tog vi camperen til Jelsa og videre til den lidt større by Sand. Først parkerede vi ved Høsebrua og så området ved laksestudiet og gik derefter en tur over Høsebru og rundt.

Høsebrua

I Sand er der en lille hovedgade med gamle træhuse og en gammeldags, hyggelig cafe. Men vi satte os på cafeen overfor, der havde udendørs servering.

Sand

Fik kæmpestore creme boller og cappuchino – mums! Jeg elsker jo at fika i Sverige, men ved ikke om det findes på norsk. Det her var det nærmeste, vi kom på at fika på denne tur.

Der fikas på norsk


Efter 4 hele dage med udflugter i nærområdet, syntes jeg også, jeg havde set dette. Vejret var blevet mere ustadigt, men som helhed var vi heldige med vejret.

Svært at blive træt af denne udsigt!

Hjemtur med overnatning

Næste dag sagde vi farvel og tak til Suldal og hytten og kørte sydpå. Overnattede ved Egenes campings nærliggende camperplads, der var rigtig fin. Vi var de eneste her, hvilket undrer mig, for selve pladsen var meget fyldt op.

Autocamperplads i Egenes


Camperpladsen lå tæt på hovedvejen og lige ned til en smuk sø, og kan absolut anbefales til en stopover. Det øsede ned, da vi kom, men til aften klarede det op.

Egenes pladsen lå rigtig fint. Her kigger man hen på selve campingpladsen


Der var 3 m høje bølger, sagde kaptajnen, da vi næste dag var kommet ombord på færgen og igen havde placeret os på agterdækket. Men hjemturen gik langt over forventning. Nanna tumlede med en 8 mnds hvalp fra Belgien, hun havde mødt, mens vi ventede på færgen.

Hvalpene tumler

Dens mennesker var en rar familie med to søde skolebørn, der var vilde med Nanna. Så på den måde gik turen nemt, blot man ikke lige kiggede for meget ud på de voldsomme bølger.

Skibshund

Det var lidt af et eksperiment at tage afsted på denne måde, med en lille hvalp og i en camper, selvom vi skulle bo i hytte. Vi ville aldrig selv have booket hytten i vores situation, men vi fik bestemt meget ud af det. Men nu var det også skønt at være hjemme igen.

Rosé i skærgården

Tips og facts

Det kostede 4.374 kr retur at få camperen med til Norge.

Hytten var lejet gennem Dancenter.dk og kostede ca. 10.000 danske kroner for en uge i juli. Flink og hjælpsom ejer.

Det kan anbefales at bruge hjemmesiden “ut.no” , når der skal planlægges vandreture i Norge.

Ud på tur – aldrig sur!