18.3.24 Strib og Åbenrå
Kørte til Strib og fik kaffe hos en veninde, der havde fødselsdag. Derefter videre til autocamperpladsen i Åbenrå. Den lå centralt, så også derfor havde vi valgt byen.
Udsigt fra camperen
Vi bøvlede dog meget med at tjekke ind på pladsen, det tog over en halv time. Der var pænt fyldt op, men plads længst th, hvilket var godt ift. Nanna, men som skulle vise sig at være skidt af andre grunde. Der var maskiner der flyttede sand der, men de stoppede kort efter, vi var kommet.
Desværre var det bidende koldt, ikke den bedste start på sæsonen. Gik ind til byen med Nanna, men først rundt om Brundholm slot, så hun kunne få løbet lidt.
Vi var ikke inde og se udstillingen, da den handlede om bysbarnet Francisca Clausen og hende havde vi for nylig set udstilling om på Aros. Desuden duede det heller ikke med Nanna.
Det lille Brundholm slot
Så gennem gaderne med de gamle, meget fine huse med flotte døre.
Fin gågade, men også her råder butiksdøden. Fandt en åben cafe, der sørme sagde at Nanna måtte komme med ind. Det var super, for vi trængte til at komme ind i varmen. Fik hhv. Cappuccino og latte med sirup, plus en scones hver. Et fint sted.
På vej hjem var vi først i Føtex, så i Løvbjerg, der var meget sølle, så i Føtex igen. Købte en fiskeplatte til kun 69 kr. Den var vældig fin: fiskefileter og fiskefrikadeller med grov remoulade, plus skinkesalat og æg med mayo.
19.3.24 Bryllupsdag, Frøslev og restaurant Bloom
Blev vækket kl 6 nul dut af gummigeder, der kørte sand på stranden. De var bogstaveligt talt 1/2 m fra vores vinduer!
Jeg var noget træt af det og ville gerne skifte plads, synes 200 kr var for meget at give pr nat, når der var så meget larm.
Forsøgte at få bord og plads til camper ved restaurant Knapp, men de havde lukket d.d. pga. stort arrangement ud af huset. Og alternativet var campingpladsen i byen, men så var der langt til restauranten i aften. Vi besluttede så at blive.
Kørte til Frøslev og gik en time i den fineste, ikke indhegnede hundeskov med Nanna.
Så kom hun i camperen, mens vi så museum. Der var kun få andre besøgende. Man kunne bese 3 bygninger, heraf 2 barakker.
Vi brugte al tiden der – de lukkede kl 15. Kun den sidste udstilling om Fårhuslejren, som den hed efter krigen, kom vi ikke i bund med.
Et meget interessant besøg, så jeg var mega glad for endelig at se det. Jeg fandt ingen konkrete spor efter min onkel Ove, der havde siddet i lejren, men det havde jeg heller ikke regnet med.
Undrede mig dog over, at der kun var omtalt, at nogle blev sendt videre til KZ lejre sydpå, men at det stoppede i marts 1945. Men ikke noget med at blive sendt til København for at blive skudt! Snakkede til sidst med driftslederen om det. Han var vældig interesseret, men ikke meget vidende om emnet.
Sådan så barakkerne ud under krigen
Han henviste til en kollega, der ikke var der, men jeg fik hans kort. Og han ringede til en historiker, der nu er en ud af to, der lægger info ind i hhv. modstandsdatabasen og fangekartoteket for Frøslev.
Oves oplysninger i Modstandsdatabasen
Der findes ikke et egentligt kartotek, men de lægger ind ud fra div. kilder. Ove er i modstandsbasen, men ikke fangekartoteket. Han skal da også med i fangekartoteket, og det har jeg senere fået en aftale med hans børn om, at jeg vil sørge for. Ligeledes at få beskrevet historien om Ove og de andre fanger, der blev beordret til at marchere til togstationen med henblik på at blive sendt til rettergang i København. Toget kørte dog aldrig, fordi Hamborg var blevet bombet, så lokomotivet nåede aldrig frem. Fangerne traskede hjem igen og næste dag kom befrielsen!
Historikeren i telefonen lød mest som om, hun ikke troede på denne fortælling, men så må jeg jo dokumentere den! Jeg mener i øvrigt, det er så væsentlig en del af Frøslevlejrens historie, at episoden bør indgå i deres udstilling.
Ove kom heldigvis fra Frøslev med livet i behold
Efter dette spændende besøg retur til autocamperpladsen, hvor vi nu var de eneste. Tog derfor pladsen længst tv. Nanna fik en ekstra tur langs stranden til den anden side, ca. 1 time.
Til aften gik vi over til restaurant Bloom, hvor der kun var 2 andre hold. Men det gjorde nu ikke noget. Flink, uddannet tjener, der nu kun hjalp til for sjov, som han sagde, for han arbejdede i en anden branche nu.
Hyggelig kælder med påskefarver på bordene, inkl blomster mv.
Man kunne vælge et antal serveringer, alle til 135 kr. pr stk. Vi valgte det samme, og to forretter i stedet for dessert eller ost.
Lille, fin amuse
Fik hjemmelavede ravioli med spinat og stegte salvieblade. Smagte super.
Så en fin hummersuppe med en fars af lyssej i, godt brød til. Til sidst en lækker oksetatar.
41 års bryllupsdag blev fejret
Eneste klage var, at retterne kom for hurtigt efter hinanden.
Tjeneren anbefalede en vin fra det lidt ukendte Toro distrikt, som han sagde. Nu skulle det være Rioja eller Ribeira del Duero alt sammen. Vinen smagte himmelsk og var endda af de billigste, 475 kr, så det tjente de så ikke meget på. Den koster 92 kr på Vivino.
Vandet, ellers Pelligrino på flaske, kostede ingenting! Måske var det en fejl?
En vellykket aften, synd de ikke havde flere kunder. Blev til 1200 kr. Stedet kan absolut anbefales.
20.3.24 Skovtur og Panbo museet
Meget mildere her til morgen, og nu skal vi hjem…
Vandet var blikstille og vi blev ikke vækket af larm fra gummigederne.
Efter morgenmad kørte vi til skoven syd for Åbenrå og gik en mindre tur, bare 2,5 km og 45 min.
Derefter til Panbo museet, som åbnede kl. 10.
Panbo museet, etableret af indehaveren af Panbo Huse
Fruen startede rundvisningen og Chr. Panbo kom derefter og overtog. Et rum med Skagensmalere (og lidt Dr. Margrethe), plus et rum med Eckersberg.
Spændende og flotte billeder, utroligt en privatperson har kunnet købe disse. Var der en time, det var passende. Nu er vi på vej hjem og nu skinner solen og vejret er forårsagtigt…
Men en god sæsonstart, om end der var pivkoldt i mandags.